The Kik is Springlevend

Frisse aanstekelijke liedjes brengen zomer naar Nederland

Tekst: Lodewijk Hoebens ,

The Madd is dood, leve the Kik. Niet toevallig dat hun debuutplaat de titel Springlevend meekrijgt. Voorzien van catchy jaren ’60 melodieën en teksten over de liefde en het leven. De single ‘Simone’ is ondanks het weer al één van de zomerhits van 2012. Na de zomer is The Kik bovendien de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door.

Samen met muzikanten uit bands Mark & the Spies en Hooghwater, die net als the Madd niet meer bestaan, vormt Dave von Raven na the Madd in 2010 al vrij snel een nieuwe band. In het begin zingt the Kik nog in het Engels, met Dave`s eigenzinnige Rotterdamse accent besluiten ze vrij snel over te stappen naar hun moedertaal. Een goede keuze omdat de teksten iedereen aanspreekt en past bij het geluid dat herinneringen oproept van een jonge Rob de Nijs of Boudewijn de Groot. Op de plaat staat ´En nou ik’, een cover van Armand´s geflopte debuutsingle uit die Nederbiet periode. De muzikale cultheld zingt samen met Lucky Fonz III mee op de herwerkte song omgedoopt tot het maatschappij kritische ‘Want er is niemand’.
 
‘Luchtballon’ heeft eveneens de nodige aanmerkingen op het leven. Deze keer geen steun van gastvocalen maar gedreven gitaren en orgelpartijen. Het zorgt voor een van de sterkste liedjes van het album. De afwisseling tussen de zanglijnen van Dave en Arjan Spies ligt in het verlengde van Lennon en McCartney. Naast het samen schrijven is de samenzang rijkelijk aanwezig waardoor de liedjes nog meer in je hoofd blijven zitten. Vooral de eerste vier songs hebben een hoog meezing gehalte. De titeltrack gaat over het gevoel dat de band de luisteraar wil meegeven. “Nu nog Springlevend, voor hetzelfde geld morgen dood.”, zingen de heren. Geniet elke dag en ga bijvoorbeeld achter de meisjes aan.
 
Een goed voorbeeld is de huidige single ‘Simone’ dat net als de andere tracks een klare Beatles blueprint heeft, denk maar aan ‘All My Lovin’ of ‘She Loves You’. Het thema is duidelijk, in ‘Cleopatra’ en ‘Even voor altijd’ is de liefde opnieuw de drijfveer. Gitaar en orgel klinken deze keer meer in de richting van the Kinks, the Monkees, the Zombies en the Searchers. Eigenlijk kan je blijven opsommen want the Kik tapt uit een bijna onuitputtelijke bron van jaren ’60 bandjes. Leuk dat de herkenbare sound af en toe gekoppeld wordt aan helden uit die tijd. ‘Van wie hij was en wie hij is’, een ode aan wielrenner Willem Koopman ten tijde van Jan Janssen die al jaren leeft als zwerver in Rotterdam. Hierdoor ademt de plaat nog meer nostalgie uit.
 
Geen wonder dat platenlabels als Excelsior en TopNotch in de rij hebben gestaan om de eerste langspeler van the Kik te mogen uitbrengen. Charmeur von Raven heeft connecties met beide labels vanwege the Madd en hun duet destijds met Dio (‘Baby’). Springlevend is daarom uitgebracht door beide labels. Hiphoplabel TopNotch brengt na Lucky Fonz III en Guido Belcanto opnieuw een sterke plaat uit van een artiest die misschien niet helemaal in hun straatje past maar waar men wel enorm trots op kan zijn. Net zoals de luisteraar die kan genieten van een frisse Nederlandse band ook al maken ze muziek uit de jaren ´60.