A New Dawn is terug

Alles wat metal mooi maakt

Tekst: Hans van der Maas ,

Het nieuwe album van A New Dawn, Seven Faces Of Truth, bezit alles wat melodieuze metal zo mooi maakt. Met een hartverscheurende overtuigingskracht grijpt de band je bij de kladden en laat je een uur lang niet meer los. Soms zachtzinnig, dan weer ruw, maar altijd met hart en ziel. 3VOOR12 Rotterdam/Drechtsteden dook in de band en in de cd.

Alles wat metal mooi maakt

A New Dawn stamt reeds uit 1997 en bestaat in de huidige bezetting uit zeven leden, te weten oprichter Elbert de Hoog (gitaar), Michiel Glas (gitaar), Peter Groen (bas), Rik Bruineman (drum), Jamila Ifzaren (zang), Alysia van Horik (zang) en grunter Mike v.d. Heuvel. In mei 2008 kwam het eerste volledig album uit. Daarna kwam er een periode van wisselingen in samenstelling, waardoor de vaart uit het schrijfproces van nieuwe songs ging. Nadat de rust wederkeerde, verscheen de nieuwe plaat Seven Faces Of Truth binnen een half jaar.

Tegelijkertijd werkte de band aan het imago waarover Jamila vertelt: “Op de cover van ons album zie je een vrouw staan met een masker. Haar naam is Dawn (in het echt heet ze Fiona Verburg) en zij leidt haar leven zoals ieder ander. Ook zij heeft ‘strijd’ in haar hoofd over de keuzes die ze in haar leven moet maken met alles wat daarbij hoort. Dawn is het gezicht van de band, de zeven bandleden zijn haar emoties. Het goed en het kwaad wat in iedereen te vinden is. Alysia is joy, ik ben misery, Mike is hate, Michiel is ecstatic, Elbert is reason, Peter is fear en Rik is het letterlijk kloppend hart van Dawn, heart. Alles wat Dawn meemaakt in haar leven (dit is vooral fictief, maar soms gebaseerd op echte verhalen van bandleden en fans) daar zingen we over en zo schrijven wij de nummers. Een concept waar wij mee door willen gaan in de komende albums. Want je maakt genoeg mee in een mensenleven, zo ook Dawn”.


Hoe ontstaan de songs?

“Het is niet zo dat wij per se aan de slag gaan met de gedachten dat we vanuit Dawn’s  oogpunt moeten schrijven. Iemand komt met een geraamte, hier gaat de hele band mee aan de slag in de oefenruimte en iedereen mag zijn/haar zegje doen. We knippen, plakken, verzinnen nieuwe dingen. Wanneer we één iemand in het schrijfproces zouden vervangen, dan klinkt het nummer absoluut anders. Daarna proberen we de nieuwe songs uit op het podium. We kijken hoe het publiek reageert en zo bekijken we of we met het nummer doorgaan of het nummer aanpassen”.

Op het nieuwe album Seven Faces Of Truth opereert A New Dawn met een ongekende energie. Vaak gaat het gas volledig open, grunt Mike het dak eraf en houden de zangeressen de melodie bij elkaar. Maar er staat ook een miniatuurtje op de plaat, een klein en intiem liedje dat diep onder de huid kruipt: Bellare Ad Aeternum. Een prima afsluiter van een magistraal metalalbum. Het roept de vraag op waar A New Dawn de inspiratie vandaan haalt. Jamila: “Inspiratie kan overal vandaan komen. Nieuws, films, andere muziek, dingen die je meemaakt in je eigen leven maar ook dingen die je hoort van andere mensen. Zo is Composition of Life geïnspireerd op een Franse fan van ons. Op deze manier zouden wij het leuk vinden als meerdere fans hun verhalen met ons willen delen”. Oprichter Elbert voegt toe: “Inspiratie is een constante factor. De hele dag spoken er muzikale ideeën door mijn hoofd. Van tijd tot tijd groeien die uit tot een idee waar we mee aan de slag kunnen. Inspiratie kan overal vandaan komen. Van muziek op de radio, tot een boek of een film”.
De muzikale inspiratie van A New Dawn komt uit verschillende en vaak verrassende richtingen. Ieder bandlid heeft muziekhelden waar de bezieling vandaan komt: Jamila noemt Lady Gaga, Tina Turner, System of a Down en Seeed, Elbert haalt het uit onder meer Bob Marley, Ayreon, Mozart en Iron Maiden. Vaak uitersten dus, maar uiteindelijk komt het allemaal bij elkaar in muziek van A New Dawn. Op het meest recente album, dat zijn vuurdoop op zaterdag 21 mei kende tijdens een optreden in Capsloc in Capelle aan den IJssel, toont de band aan meer dan klaar te zijn voor een volgende stap, op weg naar een groter publiek.

Ik ga naar een concert van A New Dawn, wat maak ik dan mee?

Elbert: “Uitgangspunt voor een optreden van A New Dawn is dat we de show brengen waar we zelf ook naar zouden gaan kijken. Behalve dat we op het podium waarmaken wat we ook op cd laten horen, moet het ook leuk zijn om naar te kijken. Mensen zeggen niet voor niets dat als ze een concert bezoeken, dat ze naar een band gaan kijken. Wanneer er niets op het podium gebeurt, kun je beter naar de cd gaan luisteren”.

Dat laatste is overigens geen straf. Sterker nog: Seven Faces Of Truth boeit van de eerste tot de laatste seconde en voegt een nieuw en zeer geslaagd hoofdstuk toe aan de metalgeschiedenis in Nederland.