Skaten en rocken in de zon

Vlaardingse Rock 'n Ramps zonnig en succesvol

Tekst: Ben Klaver, Foto's: Ron van Rutten ,

De tweede editie van het door de Kroepoekfabriek georganiseerde festival Rock ’n Ramps was zonnig en succesvol!

Vlaardingse Rock 'n Ramps zonnig en succesvol

Vorig jaar vond de eerste editie plaats op een locatie aan de Deltaweg in Vlaardingen. Dankzij het succes en het enthousiasme van de organisatie was op 9 juli de tweede editie. Om 13:00 uur start het festival starten met de officiële opening van het skatepark door Tjerk Bruinsma.

De dag start met ramps

Burgemeester Bruinsma spreekt tijdens de opening “van een prachtig stukje jongerenparticipatie” en daar kan men hem alleen maar gelijk in geven. Nadat ook de projectontwikkelaars waren bedankt voor hun inspanningen nam de heer Bruinsma een alarmpistool ter hand. De beste man werd gelukkig niet direct overmeesterd door de ter plaatse politieagenten, maar hij mocht met een schot in de lucht het skatepark openen. Direct hierna nam de skatende jeugd bezit van dit skatepark voor een kwartiertje of 3 skategeweld. Dit was de tijd die nog restte tot de aftrap op het muziekpodium. Gelukkige gezichtjes en lovende woorden was wat deze jeugd op dit moment uitstraalde. Dit skatepark moet haast wel een succesnummer worden.

Tussen de optredens door worden meerdere demonstraties gehouden door het team van Dreams. De skaters in dit team rekenen zichzelf terecht tot de betere skaters van Nederland. Gedurende de demonstraties van deze groep skatehelden viel er dan ook niks te klagen over de opkomst van het publiek. Rondom het gehele park was telkens weer maar moeilijk een goed plekje te vinden met vrij uitzicht.

Daarna start de rock

Bands uit de regio en internationale namen delen samen het podium in het Oranjepark. Om twee uur trapt de eerste band af. We hebben het dan over het regionaal bekende Maybee. Maybee heeft vandaag alles uit de kast getrokken om een ander geluid te laten horen dan vorig jaar en het publiek te verrassen met iets anders. Op het blokkenschema kondigde Maybee zichzelf aan als Maybee + Guests. De bandleden van dit punkrockgroepje deden vooraf erg mysterieus over deze gasten. Na het betreden van het podium werden we gelukkig niet langer in spanning gehouden. Twee bandleden van het bevriende punkrockcollectief Locals Only werden namelijk aangekondigd als Vocals Only. Op zang werd Maybee door deze heren ondersteund tijdens hun verassende show. De show bleek al snel geen geijkte Maybee show te zijn, maar de setlist stond bol van covers van bands welke de band en het publiek geïnspireerd hebben en hebben gebracht tot waar we nu zijn. Het allereerste nummer wat ten hore werd gebracht naast het gloednieuwe skatepark betrof klassieker No Cigar van Millencollin. Hierna was direct de toon gezet en gedurende de set volgden vele andere klassiekers uit het het genre. Bands als Bad Religion, Lagwagon, No Use for a Name en Nofx kwamen onder andere voorbij. Vreugde om deze nummers te spelen was van de Maybee gezichten af te lezen en het publiek vond het merkbaar fijn deze herkenbare nummers hier live te horen.

De tweede band van dag werd aangekondigd als de eerste buitenlandse band van de dag. Nou is Harlingen natuurlijk ver weg en praten ze daar een beetje raar, maar het stiekem toch Hollandse Sparky’s Revenge betrad het podium. Bebaarde mannen zijn tegenwoordig hip in het genre, wat niet ongehoord is gebleven bij de frontman van deze groep. Complimenten voor het enthousiasme van deze kerel, want als frontman van dit rechttoe rechtaan punkrockbandje wist hij de aandacht op het podium gevestigd te houden. Dit is toch knap op een lokaal festival als Rock 'n Ramps waar de Harlingse mannen toch vrij onbekend zijn. Op het veld waren later nog twee matchende baby's te spotten gehuld in shirts van de eerste twee groepen, punkrock voor oud dus, maar zeker ook voor piepjong.

Hierna werd de band afgelost door het hardere werk met als eerste het Vlaardings / Rotterdamse As The World Burns. Knap dat deze twee kerels een dergelijk geluid weten te produceren met slechts twee van hen on stage. Voordat je het wist was As the world burns ook alweer klaar. Wellicht komen de heren met alle plezier in 2012 een wat langere set neerzetten.

Direct hierna tijd voor veruit de hardste band van de dag, het tevens lokale Party Pants. Tijdens de ombouwtijd werd al duidelijk dat deze jonge band zin had in een feestje. Voor het podium verschenen vele sympathisanten gekleed in gloednieuwe rode shirts van Party Pants. Op het podium werden slingers opgehangen en palmbomen neergezet. Tijd voor een feestje dus, tijd voor de eerste echte beweging voor het podium! Party Pants zal Rock 'n Ramps niet snel vergeten en dit zal zeker wederzijds zijn. Keihard, maar superblij is de set van deze kerels. Waar ze wellicht een prijs weg hadden moeten geven voor de bezoeker die het best de twee vocalisten kon verstaan gaf de band een prijs weg voor de bezoeker met de beste mosh-skills. Ook was het tijd voor de eerste circlepit van de dag. Een fenomeen dat bij een festival als dit hoort, maar of de jongens zelf verwacht hadden dat het publiek bereid was rond de geluidstoren te rennen betwijfel ik. Toch lukte Party Pants dit, wat mij betreft een van de hoogtepunten van de dag.

Hierna liep het alweer tegen vijf uur. Of het door het tijdstip kwam, wanneer de maagjes gaan knorren, door de vermoeidheid of door de alcohol, ik weet het niet. Wel kan gesteld worden dat de twee bands welke volgden op minder publieksparticipatie konden rekenden dan de voorgaande band. Toch is er weinig verkeerds over deze bands te melden. New Pokerface en het Franse (de eerste echte buitenlandse act) Straightaway timmeren al jaren aan de hobbelige punkrockweg en zetten door hun ervaring en liefde voor muziek gewoon strakke punkrocksets neer. Deze bands hadden meer verdiend dan ze kregen van het Vlaardingse publiek.

Dan is het tijd voor The Real Danger. Uw verslaggever moet bekennen deze naam vaak gehoord te hebben binnen het punkrockwereldje, telkens weer op lovende wijze. Echter de band bestuderen of een show bezoeken had meneer de verslaggever nog nooit gedaan. Oude school punkrock zoals het bedoelt is en zoals ik het veel vaker wil horen. Er kunnen hier twintigduizend complimenten voor The Real Danger neergezet worden, maar ik heb vast mijn punt gemaakt. Wel wil ik nog even respect geven voor de bril van de frontman. Als the Descendents ooit nog eens een jongere zanger zoeken denk ik dat deze in Nederland te vinden is.

Aan alles komt een eind, maar niet zonder het laatste feestje. Waar het Amerikaanse Authority Zero (buiten hun eigen schuld) verzaakte Vlaardingen te bezoeken werd een vervanger gevonden door de organisatie welke Random Hand genaamd is. Random Hand, een stel Engelse ska-punkers, waren in Vlaardingen minder bekend dan de heren van Authority Zero. Het is dan ook voor te stellen dat de organisatie even spannende momenten heeft beleefd na het afzeggen van de eigenlijke headliner. Gelukkig is na deze show Random Hand nooit meer onbekend in Vlaardingen. Vanaf de eerste noot uit de trombone van de frontman stond het park op zijn kop. Waar Party Pants het veld onveilig maakte, deed Random Hand dit nog even over, en hoe! Om negen uur bedankte Random Hand het superopgezweepte publiek. Direct het moment waarop de bar sloot en het gedaan was met het mooiste Vlaardingse feestje van 2011!