"Rock 'n Ramps gaat een supervette dag worden"

Interview met organisatie gratis festival Rock 'n Ramps

Tekst: Kim Raven Foto's: Robert Tjalondo ,

Martin van der Meer, één van de organisatoren van Rock 'n Ramps, heeft vlak voordat het festival begint nog even tijd om wat vragen van 3voor12 Rotterdam/Drechtsteden te beantwoorden. "Rock 'n Ramps gaat een supervette dag worden"

Interview met organisatie gratis festival Rock 'n Ramps

Martin van der Meer, één van de organisatoren van Rock 'n Ramps, heeft vlak voordat het festival begint nog even tijd om wat vragen van 3voor12 Rotterdam/Drechtsteden te beantwoorden. "Rock 'n Ramps gaat een supervette dag worden"

Voor degene die nog nooit van Rock 'n Ramps gehoord hebben, wat is het?

Rock 'n Ramps is een gratis (punk)rockfestival gecombineerd met demo's, contests en clinics op het gebied van skate, skateboarding en flatlanding (BMX) op de nieuwe skatebowl in het Oranjepark in Vlaardingen. De Kroepoekfabriek, dat Rock 'n Ramps organiseert, heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan. In de programmering uit zich dat doordat we hebben geprobeerd om regionale beginnende bands te koppelen aan grote (inter)nationale bands. Naast de op punkrock georienteerde programmering staat denk ik ook de samensmelting met de skate(board)cultuur en de streetart voor een ideale combinatie.

Dit jaar is de tweede editie, wat hebben jullie voor de bezoeker in petto?

De strekking is hetzelfde, alleen is er ten opzichte van vorig jaar, mede door het succes ervan, een gezonde groei te zien. We hebben een iets groter podium, met een iets grotere line-up. De line-up bestaat uit Maybee, Sparky's Revenge, As the world Burns, Party Pants, NewPokerface, Straightaway (FR), The Real Danger, Random Hand (UK). Ook het ramps gedeelte (verzorgd door Dreams) is uitgebreider, niet in de laatste plaats doordat het festival gekoppeld is aan de opening van het nieuwe skatepark in het Hof. Net als vorig jaar hebben we ook een creatieve programmering naast de muziek. Ook weer net iets groter dan vorig jaar, dit jaar staat er namelijk een tien meter lange wand die bewerkt gaat worden door graffiti-artiesten, en daar kan aan meegewerkt worden door de bezoekers.

Een gratis festival organiseren, moeilijk?

Ja. Door de huidige ontwikkelingen van de kaalslag in de cultuursector door de politiek zul je wel met een heel goed verhaal moeten komen bij de fondsen en je sponsoren wil je nog voldoende budget kunnen genereren. Gelukkig hebben we een aantal fondsen en sponsoren die een groot vertrouwen hebben in het Rock 'n Ramps festival en de Kroepoekfabriek, maar we zullen ons wel elke keer moeten bewijzen. Dat houdt je ook wel scherp.

Iedereen binnen de organisatie is vrijwilliger, waarom is dit zo leuk om te doen?

Omdat het kan! Vaak wordt zelfredzaamheid gebruikt om "zoek het zelf maar uit" een positievere klank mee te geven. Maar de vrijwilligers bij de Kroepoekfabriek doen dit omdat zij het belangrijk vinden dat er een goed lopend cultuurpodium in Vlaardingen is en blijft, met een brede programmering (waaronder dus ook RocknRamps) waar ze terecht kunnen voor de ontwikkeling van hun eigen talenten. Op, achter en naast het podium. De vrijwilligers van de Kroepoekfabriek en dus ook van Rock 'n Ramps zijn zelf de verandering die ze willen zien.

Waarom moet iedereen aanstaande zaterdag naar Rock 'n Ramps komen?

Heb je de line-up gezien? En dat nieuwe skatepark? En omdat het een supervette dag gaat worden op een geweldige locatie, met een meesterlijke line-up en geweldige tips en trics op skate-, skateboard - en flatlandgebied door Dreams, er staat een tien meter lange streetartwall, we hopen dat de zon schijnt en het is gratis!