Family Of The Year is nog niet 'The band of the year'

Primeur van nieuwe album in Rotown

Tekst: Francis Pronk Foto's: Dick Slottje ,

Terwijl de rest van Rotterdam onderuitgezakt op de bank Boer Zoekt Vrouw of Studio Sport kijkt is er een handjevol mensen naar Rotown gekomen op zondagavond. Waarschijnlijk hadden ze een betere reden dan eerstgenoemde programma's, maar het is in ieder geval niet druk in Rotown.

Primeur van nieuwe album in Rotown

Langzamerhand komen er meer mensen en uiteindelijk is er een bezoekersaantal waar mee te leven valt, ondanks de Nederlandse kijkcijferhits Boer Zoekt Vrouw en Studio Sport. Family Of The Year uit Californië heeft in 2009 hun plaat 'Songbook' uitgebracht en wellicht krijgt het publiek vandaag een primeur van hun nieuwe album.

Opvallend is dat op de posters in Rotown een band afgebeeld staat die bestaat uit zes leden. Vandaag staan er echter maar vijf leden op het podium, een tweede vrouwelijk bandlid ontbreekt. Snipperdag? Ze openen de set met 'Stairs' van hun laatst uitgebrachte EP uit 2010. De muziek is vrolijk en swingend en bevat jaren zestig invloeden. Ook klinkt de meerstemmige zang prettig in de oren, vooral als er drie-stemmig wordt gezongen. De stem van zanger Joe Keefe valt een beetje in het niet, want de meerstemmige zangpartijen slaan meer aan bij het publiek.

Rotown krijgt inderdaad een primeur vandaag, want de band vertelt dat ze in LA een nieuwe plaat aan het opnemen zijn en vervolgens laten ze een aantal nieuwe nummer horen. De nieuwe nummers klinken zomers en er worden samples in gebruikt. Ook worden enkele nummers akoestisch gebracht en daar is de stem van de zanger een stuk beter te horen. Als je je ogen dicht zou doen is het een combinatie van de zanger van Biffy Clyro en Kurt Cobain. Vooral bij het nummer 'Hero' is die vergelijking passend.

Vanuit de zaal wordt door meerderen mensen geroepen: "Summer Girl." Dit nummer stond eigenlijk voor later op de avond gepland, maar waarom ermee wachten als er om gevraagd wordt? De gebroeders Keefe, zanger en drummer, performen dit nummer gezamenlijk. Samen staan zij om de microfoon en de drummer blijkt behalve een energieke drummer ook een erg goede zanger te zijn.

De nummers van Family Of The Year zijn vrolijk en nummers als 'Surprise' en 'Summer Girls' zouden zo op de Nederlandse radio gedraaid kunnen worden. Erg mainstream, maar wel nummers met potentie. Helaas zijn niet alle nummers even sterk, want er kan hier en daar aan gesleuteld worden. De bandleden hebben het erg naar hun zin en de drummer is blijkbaar een grote fan van Nederland aangezien hij een shirt aanheeft met de Nederlandse vlag en meerdere malen vertelt hoe fantastisch hij het hier vindt. Ze zijn weliswaar nog niet 'The band of the year', maar ook daar kan aan gesleuteld worden. Sowieso is het enthousiasme en de wilskracht er.

Rome is ook niet in een dag gebouwd, dus ze hebben nog alle tijd. Het was een prima optreden met veel vrolijke liedjes, maar ze wisten niet iedereen te overtuigen. Na afloop waren de meningen erg verschillend. Hou je van swingende bands zoals Los Campesinos!, dan zul je Family Of The Year ook gemakkelijk kunnen waarderen. Houd je daar niet van, dan had je beter Boer Zoekt Vrouw of Studio Sport kunnen kijken.