Customs geeft Rotown wèl een toegift Customs geeft Rotown wèl een toegift

Belgen spelen strakke set zonder echte uitschieters

, Tekst: Cathelijne de Groen Foto: Marc Nolte

Customs geeft Rotown wèl een toegift

Belgen spelen strakke set zonder echte uitschieters

Tekst: Cathelijne de Groen Foto: Marc Nolte ,

Vanavond mag het Belgische Customs een uitverkocht Rotown verblijden met hun nog wat karige setlist. Niet verwonderlijk als je net één album hebt uitgebracht. De band is opgericht in 2008 en hun debuutalbum 'Enter The Characters' verscheen in oktober vorig jaar.

Belgen spelen strakke set zonder echte uitschieters

Vanavond mag het Belgische Customs een uitverkocht Rotown verblijden met hun nog wat karige setlist. Niet verwonderlijk als je net één album hebt uitgebracht. De band is opgericht in 2008 en hun debuutalbum 'Enter The Characters'  verscheen in oktober vorig jaar.

Het kleine Rotown is uitverkocht en het is dan ook goed vol binnen. Om 10 uur komen de mannen van Customs het podium op. Alle vier netjes gekleed in pak. Tijdens het eerste nummer valt op hoe sterk de stem van zanger Kristof lijkt op die van Paul Banks (Interpol) en met vlagen op die van Tom Smith (Editors). De vergelijking is al vaak gemaakt, maar de overeenkomsten zijn dan ook opvallend. Wat niet wegneemt dat Customs een minder goede band zou zijn. Het ontbreekt misschien wat aan originaliteit, maar kwaliteit is er ten overvloede.

Op het podium gebeurd vrij weinig, maar er wordt enorm strak gespeeld. De nummers zijn melodieus en hebben catchy refreinen. Het publiek heeft het wat druk met ouwehoeren. Hoe harder de band speelt, hoe harder er in elkaars oor geschreeuwd wordt. Het is te hopen dat de Tindersticks afgelopen vrijdag in de Eindhovense Effenaar een trend hebben gezet voor deze respectloze concertbezoekers die een concert verwarren met een avondje zuipen in de kroeg. Wanneer een hit voorbij komt wordt duidelijk waar het publiek voor is gekomen en er wordt meegezongen en geklapt.

Wanneer het lijkt alsof de band klaar is (met één album verwacht je tenslotte ook geen optreden van anderhalf uur), wordt ons verteld dat hun optreden in Paradiso vorige week de bezoekers wat onbevredigd liet. De reden hiervoor was dat de band 9 nummers had gespeeld en niet terugkwam voor een toegift. Het leuke is dan dat de band hier gelijk wat aan doet en zo krijgen we in Rotown wél een toegift van nog twee nummers. Ze trekken zich duidelijk aan wat het publiek wil en proberen het die zoveel mogelijk naar de zin te maken. Absoluut een pluspuntje dat de band hier op zeer korte termijn gelijk verandering in heeft gebracht. De toegift is zelfs nog eenvoudig mee te zingen “Shi shi shi shine on”, een cover van The House Of  Love uit 1987. Als afsluiter nog een eigen nummer en het publiek is tevreden en laat dit blijken in luid gejuich en geklap.

Customs speelt strak, maar er mogen live best wat uitschieters in. Als ze daar nog eens wat op oefenen, zien we het resultaat graag terug op de Nederlandse en Belgische festivals komende zomer. En natuurlijk erg leuk dat we in Rotown een toegift erbij kregen. Er staat een veelbelovende toekomst te wachten voor deze Belgen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam