The Satellite Clash rauw en dampend in Exit The Satellite Clash rauw en dampend in Exit

Samen met MooCh Inc. wordt het een Rotterdamse Rock Night

, Tekst en foto's: Renee Hartog

The Satellite Clash rauw en dampend in Exit

Samen met MooCh Inc. wordt het een Rotterdamse Rock Night

Tekst en foto's: Renee Hartog ,

Vrijdagavond was het ‘Rock Night’ in Exit en in dat kader sierde achtereenvolgens MooCH Inc. – mét nieuwe zanger – en The Satellite Clash het podium. Rock ‘n roll op z’n Rotterdams is rock ‘n roll op z’n best, zo bleek. Volgens MooCH Inc is dat met een bluesy psychedelic twist terwijl The Satellite Clash het geheel het liever rauw, scheurend en dampend opdient.

Samen met MooCh Inc. wordt het een Rotterdamse Rock Night

Voor de gelegenheid heeft Exit deze vrijdagavond omgedoopt tot ‘Rock Night’. Deze wordt afgetrapt door MooCH Inc. Anders dan het affiche doet vermoeden - of misschien heb ik het gewoon verkeerd begrepen- heeft deze band van alles in huis, behalve de verwachte rock noch roll. Dat wil niet zeggen dat er niets aan is, in tegendeel. Dit viertal maakt mooie liedjes, die goed in elkaar steken. Wil je de muziek omschrijven, dan gaat dat waarschijnlijk het best als een interessante combi van psychedelische- en folkrock, misschien zelfs met een vleugje blues voor degene die dit er graag in hoort.

Niet onwaarschijnlijk is dat laatste te danken aan de soulvolle stem van de zanger. De nieuwe zanger om precies te zijn; Brian is pas sinds een week of twee de frontman van MooCH Inc. En bij die mededeling valt het kwartje. Dat verklaart namelijk de enigszins stijve performance; het speelplezier straalt er – nog?? – niet helemaal vanaf. De muziek is goed, alleen de frontman lijkt nog een beetje in zijn rol te moeten groeien. Hij oogt een beetje nerveus, in ieder geval niet geheel ontspannen, en kijkt afwisselend schuchter opzij naar gitarist Conrad – op zoek naar wat het lijkt iets van bevestiging – en naar de teksten op de muziekstandaard voor zijn neus. Maar… het is hem vergeven. Het is tenslotte zijn eerste optreden. Als hij in de toekomst ietwat meer met de heupen gaat zwaaien en iets meer naar het publiek kijkt dan naar z’n gitarist, komt het waarschijnlijk helemaal goed. Want een goede strot heeft deze nieuwe zanger zeker. Trouwens, ook de gitarist en bassist blijken behoorlijk verdienstelijk te kunnen zingen, hetgeen zo en af toe zorgt voor een opvallend mooie melodieuze samenzang. Alle ingrediënten voor een goede band zijn aanwezig; wat ontspanning, een beetje geflirt met het publiek en – zichtbaar – plezier in het spelen zullen van MooCH Inc. een goede band maken die ook nog boeit op het podium.

Wat dat betreft zijn de mannen van het- eveneens - Rotterdamse The Satellite Clash geboren podiumbeesten. Behalve dat de muziek gewoon erg lekker klinkt, is dit duo een feest om naar te kijken. Zodra deze mannen op het podium staan, geven ze alles. Terwijl drummer Steven van Wees als een malle op z’n drumstel ramt, molesteert zanger/gitarist Geoffrey Harreman zijn gitaar en zingt hij half hangend aan z’n microfoon de longen uit zijn lijf. Hell yeah; dit is Rock ‘n Roll met dikke vette hoofdletters. Dit klinkt net zo puur en rauw als het eruit ziet. What you see is what you get. Want The Satellite Clash, is ‘slechts’ drums, gitaar en zang. Het is meer dan bijzonder dat Geoffrey en Steven met deze middelen toch zo’n volledige en volle sound weten te creeën. Maar goed, ze hebben dan ook wel wat in huis. Geoffrey heeft een duidelijk talent voor het schrijven en componeren van strakke en ronduit stoere onvervalste rock ‘n roll nummers én een zuivere stem die erg aangenaam klinkt.

De samenwerking tussen de bandleden zal er ongetwijfeld ook iets mee te maken hebben. De twee kennen elkaar al jaren; zo vormden ze bijvoorbeeld samen - met bassist Ruben Hoogland – het inmiddels ter ziele gegane Vegas for Millions. Zoals Geoffrey het even voor het optreden uitlegt: “Wij kunnen samen lezen en schrijven. Ik schrijf een liedje en Steven weet dan eigenlijk bijna altijd precies wat ik er verder mee wil. Het werkt gewoon enorm goed.” Opvallend is ook de eigen sound van de band. Die is heel erg puur, een beetje zoals de typische grommende jaren zeventig rock. Tegelijk is het een herkenbaar geluid; scheurende gitaren, razende drums en lichte distortion in de microfoon. ‘Satellite’ en ‘Talking with a member of The Stones’ zijn absolute hitpotentieeltjes; heerlijk stampende en dampende rocknummers, eigenlijk precies waaraan je denkt bij de titel van de onlangs gelanceerde EP ‘Exploded Troubled Souls’. Die overigens in een minimaal aantal takes is opgenomen, vooral zonder al te moeilijk te doen, zo vertelt Geoffrey: “We wilden het live inspelen. Je moet je op het podium met z’n tweeën natuurlijk nog wel waar weten te maken.”

De toekomst ligt ondertussen open voor dit Rotterdamse rockduo, maar vanavond heeft The Satellite Clash zich op het podium van Exit in ieder geval bewezen als fuckin’ rockin’ rollin’ liveband. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam