High School Music Competition: geen beginners! High School Music Competition: geen beginners!

Daar gaan we meer van horen!

, Tekst: Linda Wimmenhove Foto's: Megin Zondervan

High School Music Competition: geen beginners!

Daar gaan we meer van horen!

Tekst: Linda Wimmenhove Foto's: Megin Zondervan ,

Het Paard van Troje was zondag het toneel van High School Music Competition. Zes jonge bands uit Zuid-Holland in de leeftijd van 12 tot 19 jaar strijden om de winst. Een strijd met hoog niveau was het gevolg..

Daar gaan we meer van horen!

Het Paard van Troje was zondag het toneel van High School Music Competition. Zes jonge bands uit Zuid-Holland in de leeftijd van 12 tot 19 jaar strijden om de winst. In twintig schamele minuten moeten de bands laten zien wat ze in huis hebben. In een zaal vol trotse ouders en jonge mensen geven de bands alles wat ze hebben. Opvallend is de energie die de bands stuk voor stuk uitstralen. De winnaar ontvangt studiotijd, promotie en optredens op onder andere Kaderock, Skatejam en Rockinfuus. Het niveau van de bands was erg hoog. De jury had de zware taak om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Gelukkig wist het publiek een handje te helpen.

Starcatcher uit Den Haag legt de lat voor de andere bands meteen hoog. De band oogt en klinkt volwassen. Het optreden is sterk en ziet er geroutineerd uit. De gitarist blijkt ook nog talent te hebben voor klassieke muziek en speelt tijdens één van de songs viool. Starcatcher laat meteen een goede indruk achter.

Eén van de finalisten uit Rotterdam is TerRa. De band brengt stevige metal/stonerrock. Aan het begin van de set is het geluid niet optimaal, waardoor de zang niet goed doorkomt bij het publiek. Naarmate het optreden vordert, komt de band er beter in en komt de stem van Marlouis goed uit de verf.

De mannen van Jupiter Negers, ook uit Rotterdam, hebben een flinke fanbase meegenomen. De songs zijn gebaseerd op vette, catchy beats. De heren stuiteren 20 minuten lang on stage en ook het publiek is niet veilig. Dit leidt de aandacht enigszins af van de (Nederlandse) teksten die hierdoor minder goed blijven hangen.

Het optreden van Frans Huxie is een feestje. Ook deze band heeft een flinke schare fans meegenomen die enthousiast dansen en de nummers van Frans Huxie meezingen. Het enthousiasme van de band is aanstekelijk.  Enig minpuntje is dat de zang (wegens technische problemen?) volledig onverstaanbaar was, waardoor het onduidelijk is in welke taal de nummers werden gezonden.

Woot is de tweede band uit Den Haag. Deze band treedt al regelmatig op en dat is ook wel te zien. Het optreden is prettig om naar te kijken en te luisteren. Bijzonder moment zit halverwege de set als de drummer in het publiek op ingeraamde drumvellen speelt. Dit geeft aan de song een extra dimensie.

Tot slot is het de beurt aan De Dichter, een Nederlandstalige hiphop formatie. Minder heftig dan de Jupiter Negers, maar daardoor niet minder boeiend. De teksten zijn sterk en poëtisch en de performance is behoorlijk volwassen.

Nadat het applaus van het publiek is gemeten door middel van een decibelmeter, is het tijd voor de   winnaars van vorig jaar, The Death Letters. Deze band laat Het Paard 20 minuten lang op haar grondvesten schudden met een energiek optreden.

Dan het moment waar het allemaal om te doen is, de prijsuitreiking. De bands zijn opvallend relaxt in afwachting van de uitslag. Uiteindelijk wint Starcatcher de publieks- en juryprijs. Woot gaat er vandoor met de tweede prijs en Frans Huxie wordt derde. Deze middag werd duidelijk dat er genoeg talent rondloopt in Zuid-Holland. Van deze bands en acts gaan we zeker meer horen.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam