Maassilo als locatie voor Urban Podium nog niet van de baan

Kort onderzoek moet meest geschikte locatie aanwijzen

Marijke Ursem ,

De Maassilo is nog niet van de baan als locatie voor het Urban Culture Podium, dat blijkt uit de brief die B&W aan de gemeenteraad van Rotterdam heeft gestuurd. In de komende twee weken wordt door middel van een kort onderzoek gekeken of er in de stad een andere en betere locatie beschikbaar is. “Grashoff voert de ingediende motie dus niet uit”, stelt Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam. “Twee van de drie punten laat hij liggen.”

Kort onderzoek moet meest geschikte locatie aanwijzen

De Maassilo is nog niet van de baan als locatie voor het Urban Culture Podium, dat blijkt uit de brief die B&W woensdag aan de gemeenteraad van Rotterdam heeft gestuurd. In die brief gaat het college maar op één van de drie punten van de motie in, namelijk het opnieuw onderzoeken van kleinschaliger locaties. “Er is al heel veel  bekend over verschillende locaties uit eerder onderzoek. 

Omdat deze in de afgelopen periode veranderd kunnen zijn, worden ze nog één keer onder de loep genomen”, legt verantwoordelijk wethouder Rik Grashoff uit. Dit zijn onder andere het pand van Waterfront, het Nederlands Fotomuseum en de mogelijkheid om in te trekken in WATT.

De twee andere onderwerpen van de motie, die de Maassilo als locatie uit zouden sluiten en de gelden zouden bevriezen, worden door Grashoff in de brief niet doorgevoerd. “Wat mij betreft is het uitsluiten van de Maassilo als locatie geen optie, omdat ik geen enkele locatie vooraf wil afschrijven. Daarnaast is de zaal al in handen van de gemeente en zou anders leeg blijven staan”, aldus de wethouder. 

Donderdag 11 juni stemde de raad van Rotterdam in met een motie van Leefbaar Rotterdam om de realisering van het Urban Culture Podium in de Maassilo per direct stop te zetten. De wethouder gaf toen al aan hier niet mee akkoord te gaan. Nu ligt er dus een brief aan de raad waarin hij die keuze toelicht. Er zou al ruim 3 miljoen euro aan het project zijn uitgegeven, waarvan het grootste deel, 2,9 miljoen, voor de aankoop van het pand.

Daarnaast vind hij dat je het tegenover de doelgroep niet kunt maken: ‘Zij hebben verwachtingen bij het podium’, schrijft hij. “Het maatschappelijk draagvlak voor dit podium is groot, ik wil graag ook het politieke draagvlak vergroten.” Van het volledig stopzetten van het plan rondom het Urban Culture podium is volgens de wethouder geen sprake, ondanks de grote verdeeldheid die als sinds het bedenken van het plan onder de raad bestaat.

Dat de wethouder de silo niet direct uitsluit zint Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam totaal niet. “Dat was de kern van de motie. Dat is ronduit arrogant. Bovendien, je kunt in twee weken tijd geen gedegen onderzoek doen. Hij lapt onze motie aan de laars. Als je de brief leest lijkt het alsof de uitkomst van het onderzoek nu al bekend is, en dat is dat de Maassilo de meest geschikte locatie voor het podium blijkt te zijn.”

Molenaar vindt dat er voor een locatie gekozen moet worden die meer bij doelgroep past. “Een containerdorp in de Waalhaven bijvoorbeeld, dat is in ieder geval al veel creatiever.”
Aan de hand van deze brief gaan de raadscommissie en de wethouder nu met elkaar in gesprek.  Op uiterlijk 6 juli volgt de uitslag van het onderzoek, uitgevoerd door OBR-vastgoed. In de tussentijd gaat de wethouder door met realisering van het UCP, zo zal de beoogde directeur op 1 juli zijn contract tekenen en zal de stichting UCP worden gestart.

Wat de stappen van Leefbaar Rotterdam zijn als de Maassilo als locatie aanblijft, weet Molenaar nog niet. “Dat ligt er aan wat de raad wil. Maar als Grashoff blijft zitten, zit er wel een wethouder die lak heeft aan de raad.”