Duurzaam Nighttown krijgt over vijf jaar concurrentie nieuw sterk poppodium

Rotterdam presenteert popvisie

Het blijven onzekere tijden voor de Rotterdamse popsector. Na huisvestingsproblemen voor Now&Wow, financiële problemen bij Baroeg en Waterfront en de sluiting van Nighttown achtte het College van Burgemeester en Wethouders de tijd rijp voor een popvisie. Sinds een week is het pak papier klaar. Daarin staat dat de Rotterdamse popsector moet professionaliseren en dat er een nieuw grootstedelijk poppodium moet verrijzen.

Rotterdam presenteert popvisie

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam presenteerde afgelopen week ‘Visie Op De Lokale Popsector’. Daarin lees je dat de Rotterdamse popsector moet de komende jaren moet professionaliseren en dat de vijf podia - Nighttown, Rotown, Worm, Baroeg en Waterfront - die nu structureel gesubsidieerd worden meer moeten gaan samenwerken. Het belangrijkste is dat er over vijf jaar een nieuw grootstedelijk popodium moet verrijzen.

Hoe die nieuwe zaal er uit komt te zien is nog geheel niet zeker, vertelt woordvoerder Sara van Eijk van Cultuurwethouder Kaya. Maar het wordt geen muziekverzamelgebouw waarin de vijf onafhankelijke partijen gehuisvest worden. “Alles is mogelijk. We hebben nog geen pand of locatie op het oog. Nieuwe en oude partijen zijn welkom, maar welke er uiteindelijk in komen en hoe de programmering eruit zal zien is nog niet duidelijk. We stellen een kwartiermaker aan die een haalbaarheidsonderzoek zal uitvoeren.”

Tot die tijd kunnen de Rotterdamse concertbezoekers nog altijd terecht in Nighttown, dat mogelijk eerdaags weer open gaat dankzij de horeca-ondernemers Tieleman en een bijdrage van vier ton van de Wethouder van Economie, Haven en Milieu. De miljoen euro uit het cultuurpotje die voor de oorspronkelijke verbouwing van Nighttown was gereserveerd, wordt de komende vijf jaar in alle vijf de Rotterdamse podia gestoken. Zo krijgt de Baroeg 90.000 euro om de weggevallen subsidie voor ID-banen op te vangen, als ook het verdwijnen van de steun van deelgemeente IJsselmonde. Waterfront krijgt dit jaar 230.000 euro en Stichting Live At Nighttown 400.000 euro.

“Misschien weinig nieuws,” aldus Van Eijk, “maar als je alles eindelijk eens op papier zet, is dat ook voor de sector zelf een belangrijk steuntje in de rug.” De popsector is namelijk van groot belang voor de gemeente, zegt Van Eijk. “We hebben ook grote plannen voor de toekomst, maar de afgelopen tijd kwam Rotterdam eigenlijk alleen maar negatief in het nieuws.” En nog steeds. Nighttown is nog altijd gesloten en vandaag werd bekend dat de Baroeg drie maanden dicht moet blijven vanwege nalatigheid bij een dodelijke vechtpartij: misschien niet echt het juiste moment om je visie op de popsector te presenteren. “Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden,” zegt Van Eijk.

De 15 miljoen euro die de gemeente voor urban cultuur heeft gereserveerd, is niet meegenomen in de popvisie.