Burgemeester Opstelten sluit Baroeg voor drie maanden

Festival Baroeg Open Air afgelast, bestuur beraadt zich op juridische stappen

Op last van burgemeester Opstelten van Rotterdam blijft poppodium Baroeg nog drie maanden dicht. De burgemeester verwijt de zaal nalatigheid rond de vechtpartij van twee weken geleden na een concert, waarbij een 24-jarige bezoeker overleed. Het bestuur van Baroeg is woedend over het verwijt en de sluiting en overweegt juridische stappen.

Festival Baroeg Open Air afgelast, bestuur beraadt zich op juridische stappen

Poppodium Baroeg blijft op last van de Rotterdamse burgemeester Opstelten nog drie maanden gesloten. Dit als gevolg van de vechtpartij van twee weken geleden tijdens de avond Night Of The Punks, waarbij een 24-jarige Poolse bezoeker de dood vond. Het slachtoffer werd na een ruzie met een barkruk tegen zijn hoofd geslagen en tegen de grond geschopt. Een 33-jarige Rotterdammer zit vast op verdenking van doodslag.

De gemeente verwijt Baroeg nu ‘aantasting van de openbare orde en nalatigheid.’ Volgens B & W heeft Baroeg onvoldoende rekening gehouden met ‘veiligheidsrisico’s’ tijdens de avond, als het gaat om verschillende groepen bezoekers. Het gemeentebestuur stelt dat er die avond onvoldoende beveiliging en leidinggevenden vanuit Baroeg aanwezig waren om een oogje in het zeil te houden.

Bestuursvoorzitter Chris Spaanenburg begrijpt niets van de maatregel van Opstelten. “Dit is voor ons een naar incident”, zegt hij woedend. “Maar er zijn in Rotterdam tenten die als vervelender bekend staan bij de politie, waar iedere week wel iets mis is.” De gemeente zag de gebeurtenis eerder ook als een incident. “Er is bijna nooit iets aan de hand in Baroeg en de club staat bij ons goed bekend”, meldde een woordvoerster daags na de vechtpartij aan 3VOOR12.

Zeker met de verwijten over nalatigheid is Spaanenburg het pertinent niet eens. “We worden afgeschilderd alsof we die vechtpartij zomaar hebben toegestaan. Onzin, er waren enkele vaste medewerkers aanwezig, die precies wisten wat ze moesten doen en perfect hebben gehandeld. Ze wisten het conflict in de zaal in eerste instantie nog te sussen, maar even later ging het toch mis. Toen het slachtoffer opeens toch op de grond lag, hebben ze hem zoals het moet begeleid, direct een ambulance gebeld en andere bezoekers bijgestaan.” Het bestuur onderzoekt de mogelijkheden om het besluit van de burgemeester aan te vechten. “Als dat mogelijk blijkt, is het eerst de vraag of we daar geld voor hebben.”

Baroeg verkeert momenteel in niets minder dan een emotionele crisis door het incident, vertelt Spaanenburg. Het is een van de redenen dat het jaarlijkse festival Baroeg Open Air, gepland in augustus, niet door gaat. “Verder vrees ik dat we ook geen evenementen-vergunning krijgen van de deelgemeente door dit voorval. Maar ik steek nu sowieso liever energie in de tent zelf en in het heropbouwen van de teamspirit onder de medewerkers. Ze zijn allemaal erg ontdaan door wat er is gebeurd.”

In september moet Baroeg weer met frisse moed open gaan. “Dat heeft nu de prioriteit.” Wel zal het podium voorzichtiger programmeren om agressie voortaan koste wat het kost te voorkomen. Spaanenburg: “Zodra we rond een groep ook maar roddels horen over rivaliserende groepen binnen de fanbase, dan zullen we die band niet boeken.”