The Perfect Tool in Elektra

Niets was te ingewikkeld.

Amy van den Berg ,

Niemand had verwacht dat het zo’n mooie avond zou worden in jongerencentrum Elektra, afgelopen zaterdag 23 januari. Maar de bezoekers waren euforisch na afloop van de drie bands: Noir, Strawgods en The Perfect Tool.

Niets was te ingewikkeld.

Niemand had verwacht dat het zo’n mooie avond zou worden in jongerencentrum Elektra, afgelopen zaterdag 23 januari. Maar de bezoekers waren euforisch na afloop van de drie bands: Noir, Strawgods en The Perfect Tool.  

De redelijk druk bezochte avond begon met de Nederlandse band Noir, welke moderne progressieve metal voortbracht. De duistere, vaak treurige muziek werd moeiteloos afgewisseld met een woedend en onverwacht grundgeluid. De ongewone ritmes lijken geïnspireerd op de band Tool en nodigt de luisteraar uit met de ogen dicht weg te dromen. Ondanks dat het meeste publiek pas later de zaal in trok, bleef de band alleszins enthousiast. Het fanatieke samenspel tussen de bandleden, en de toewijding van de zanger maakte het optreden helemaal geslaagd. 

Na dit optreden werd het muzikale stokje doorgegeven aan de gloednieuwe band Strawgods (USA). De vier bandleden schotelden vuige en indringende rockmuziek voor aan het afwachtende publiek, welke al vrij snel de zaal introk om de band aan te moedigen. De energieke en enthousiaste bandleden brachten met hun krachtige muziek een bijzondere sfeer in de zaal. De liedjes werden stuk voor stuk ingezet met een verrassend elektronisch geluid, wat steeds moeiteloos leek over te vloeien in toegankelijke rock ’n roll met catchy songteksten. De stevige gitaarlijnen gecombineerd met woedende zang en explosieve drums sloegen onvermijdelijk de zaal in en het publiek kon niet anders dan dit dankbaar ontvangen.  

Last but not least, veroverde The Perfect Tool (USA) het podium van Elektra. Alle aanwezige bezoekers stroomden met hoge verwachtingen de zaal in. De heren van The Perfect Tool werden dolblij in ontvangst genomen door het publiek, toen bleek dat de gitarist en de drummer dezelfde kapper hadden ‘bezocht’ als respectievelijk Danny Carey en Adam Jones van Tool. En de zanger leek zich helemaal in te leven in zijn rol: geheel blauwgeverfd en schuw als zanger Maynard James Keenan kwam hij het podium op, en bleef zoals het hoorde, achteraan op het podium staan. Deze verkleedpartij bleek alles behalve ter compensatie van de muziek. Want wat speelde zij een strakke set! Je hoefde niet eens je ogen te sluiten om te denken dat Tool daar zelf stond. Populaire nummers als Schism, Rosetta stoned, Aenima en Stinkfist passeerden allen de revue. Niets was te ingewikkeld voor The Perfect Tool; de ongewone ritmes en gigantische lappen tekst werden foutloos gepresenteerd aan het publiek. Het euforische publiek zong mee met het vrijwel identieke stemgeluid van de zanger en kon het niet laten zo nu en dan de voetjes van de vloer te laten komen. The Perfect Tool liet het publiek verbaasd - en verlangend naar meer - achter. ,,Het is de beste coverband ooit”, hoorde ik vele mensen roepen nadat de mannen het podium af waren. En dat was het ook.  

Heb je ze gemist? Treur niet! De drie bands zijn nog een aantal maal te bewonderen in de rest van Nederland.