Iguanarama Iguanarama

The BBQ edition

, Tekst: Tom Kerkhoff Foto's: Tiago Carvalho

Iguanarama

The BBQ edition

Tekst: Tom Kerkhoff Foto's: Tiago Carvalho ,

In Park Pompenburg onder de luchtsingel vinden al de gehele week festiviteiten plaats onder de noemer Roodkapje's Root Camp festival. Het terrein is voorzien van een drankstand, een zwembad, genoeg picknicktafels voor een horde mensen, en niet onbelangrijk: een barbecue voor een big ass cookout. Alle elementen zijn aanwezig voor een geweldige 'festivaldag'. Vandaag is het de beurt aan een drietal bands: Venus Tropicaux, Creepy Karpis en Iguana Death Cult. Surfrock en punk staan overduidelijk centraal. De sfeer is goed en ontspannen. Mensen zoeken een plekje aan de vele picknicktafels in de zon. Er wordt gegeten en vooral veel over muziek geroerd.

Venus Tropicaux @ Iguanarama BBQ edition

Venus Tropicaux @ Iguanarama BBQ edition

Venus Tropicaux

De eerste band Venus Tropicaux zaait volledige verwarring, wat misschien ook wel hun doel is. Mede omdat het optreden maar een kwartier duurt, wordt het publiek beduusd achter gelaten. Zoals echte punk kenmerkt is het onstuimig en niet te plaatsen. Ieder blijft met de vraag zitten wat deze band wil. Met een uitgesproken en aberrante kledingstijl lijken ze een geëngageerd statement te willen maken. Wat dit statement is blijft echter in het midden. Dit is juist de kracht van de vierkoppige Rotterdamse band uit. Hoewel het muzikaal chaostisch is en niet altijd helemaal strak is, houdt de bassiste de boel goed bij elkaar door een strakke, ritmische en opzwepende baspartij. De muziek is het beste te typeren als psychedelische garage, noise met een punkuitstraling en hard geschreeuw met onverstaanbare vage kreetjes, resulterend in korte en krachtige songs. Toch laat zangeres Shelley Emily weten dat er niet te veel een statement achter gezocht moet worden. Het gaat puur om de muziek. Of willen ze misschien iedereen in verwarring laten?

Creepy Karpis @ Iguanarama BBQ edition

Creepy Karpis @ Iguanarama BBQ edition

Creepy Karpis

De muziek van Creepy Karpis, een band uit Zwolle, maar opererend vanuit de Groningse kelders is het beste te typeren als beïnvloed door de oude garage en surf-punk, met lichte blues en country invloeden. De vocals verzuipen in de reverb en veel lo-fi. Dit resulteert in krachtige, felle partijen. Het is rete strak en melodisch en slaat aan bij het publiek. Het publiek wordt meegevoerd in een trance en komt omhoog om de aangegeten kilo's van de barbecue eraf te dansen. De nummers zijn gevarieerd en worden allen begeleid door een strakke drumpartij. Het publiek gaat voor de eerste keer deze dag geheel los op het nummer 'Holy Smokes'. Rustig op de picknicktafels zitten is er niet meer meer bij. De bekende Surf-mosh gaat aan. Hun nieuwe single 'Bad Luck' duwt je in nog een twee minuten in een staat van euforie en verstandsverbijstering. Na het uitkomen van de demotape 'Try Harder' is het nu afwchten tot de eerste EP, die ongetwijfeld hoge ogen zal gaan gooien. 

Iguana Death Cult @ Iguanarama BBQ editon

Iguana Death Cult @ Iguanarama BBQ editon

Iguana Death Cult

Er zijn slechts een tweetal soorten mensen op deze wereld: mensen die Iguana Death Cult al wel hebben gezien en mensen die Iguana Death Cult snel moeten zien. Het is rauw, chaos en lekker buiten de lijntjes (in de positieve zin van het woord), want het idee dat muziek binnen de lijntjes moet bevinden is een denkfout van de onwetende menigte, die nog niet is bekeerd tot het Iguana Death Cultisme. In een nachtelijke opwelling zal elke schrijver zich beseffen dat geen woord, geen superlatief, de genialiteit van deze band recht kan doen. Schrijven lijkt een onmogelijke opgave. En dat is nog een understatement, aldus de visie van de vele verzamelde Iguana Death Cultisten. 

Maar serieus, deze live-act staat als een huis. Een van de meest veelbelovende live-acts van Nederland misschien wel. Iedere keer maken ze het opnieuw waar. De opmars van de vier jongens uit Willemstad, gegrondvest in Rotterdam, blijft niet onopgemerkt bij de grotere festivals. Dit optreden staat in het teken van het optreden van de volgende dag op het Zwarte Cross festival (lees: grootste festival van Nederland). Gelukkig lijkt de band zich alles behalve te sparen voor morgen. Er zit veel variatie in de set, van onstuimige echte surfrock nummers tot catchy songs met pop-potentieel. Hun single 'Sirens' wordt door het publiek al uit volle borst meegeblèrd: ''Ay Ay Ay Ay Ay Ya Ya!'' Het gaat de gasten van Iguana voor de wind. Met afgelopen week een optreden in Berlijn verspreidt de religie zich snel. Hun single 'Sirens' werd al opgepikt door een gerenommeerd muziektijdschrift in Japan. Het is nu afwachten tot het eerste volledige album, waarvan grote verwachtingen zeker gerechtvaardigd zijn. 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam