Interview: Eendracht Festival Interview: Eendracht Festival

Het showcase festival dat alles toegankelijk wilt maken

, Tekst: Mick Arnoldus

Interview: Eendracht Festival

Het showcase festival dat alles toegankelijk wilt maken

Tekst: Mick Arnoldus ,

Enkele weken geleden vond de pre-party van het Eendrachtfestival plaats. aanstaande donderdag vind het Eendracht Festival zelf plaats, dus leek het ons een goed idee om eens bij Stichting De Nieuwe Lichting langs te gaan. Immanuel en Martine hebben ongeveer één dag ergens kort na de pre-party rustig aan kunnen doen, inmiddels zijn ze alweer druk bezig met de voorbereidingen voor het evenement op 21 juli.

Hoe vonden jullie de pre-party gaan? Hebben jullie het naar je zin gehad?

Martine: Het was leuk! Wel een beetje warm, waardoor mensen vaker buiten blijven staan.

Immanuel: Maar ja zo gaat dat, er is wat dat betreft altijd wel wat. De ene keer blijven mensen weg omdat het kutweer is, de andere keer willen ze niet naar binnen omdat het zo warm is. Maar het was bij geen enkel optreden wat ik gezien heb echt rustig. We hebben ook leuke shows gezien, en het publiek was weer top. Qua organisatie ging het ook super. We jassen er best veel bands doorheen in weinig tijd, maar dat leverde nergens stress op. Je merkt ook dat de bands het leuk vinden om te doen.

Martine: Treehook bijvoorbeeld vond het ontzettend gaaf dat ze op het podium van Rotown mochten spelen.

Immanuel: We hadden nu voor het eerst drie locaties met Club Gem erbij, dat merkte je wel. Er was overal net wat meer ruimte. Maar netto zijn er wel gewoon meer mensen gekomen. En omdat we die dag ook de opening van Club Gem hadden, met de kunstentoonstelling erbij enzo, ontstond er na een tijdje een gemengd publiek van wat oudere mensen en kids die samen van de optredens genoten. Dat was leuk om te zien.

 

Is zo’n pre-party voor jullie een soort generale repetitie, of toch vooral een promotie voor het hoofdfestival?

Immanuel: In principe is het vooral voor de hosts een promo. Iemand die van singer-songwriters houdt ziet die avond misschien iets van een host die iets anders biedt, en komt daardoor op het idee om straks daar eens langs te gaan omdat hij het wel vet vond. Het is ook gewoon een hoofdevent op zich. Het Eendracht Festival begon vroeger met drie locaties, en nu is de pre-party alleen al van dat formaat.

 

Dat brengt ons meteen bij de volgende vraag! Het Eendracht Festival wordt elk jaar groter, met elke keer meer locaties en hosts. Waar ligt de grens?

Immanuel: Het is niet zo dat wij als doel hebben elk jaar te groeien. Natuurlijk is het mooi dat het kan. Maar wij willen vooral zoveel mogelijk scenes in Rotterdam laten zien. Dus iedere keer dat wij een mogelijkheid zien om een bepaald onderdeel onder de aandacht te brengen, doen we dat. De hoofdmoot van het Eendracht Festival waren altijd de bandjes, en dat zal wel zo blijven. Maar wij proberen ook steeds meer andere disciplines erbij te nemen. Ook buiten de muziek, zoals kunst en poëzie.

 

Van welke acts die op het komende festival staan hebben jullie hoge verwachtingen?

Immanuel: Poeh, lastig. Je kunt naar zoveel dingen toe!

Martine: Er is zoveel variatie! Je moet eigenlijk gewoon een beetje rondlopen. Er zijn een heleboel genres op een heleboel plekken.

Immanuel: Je moet het proeven en als het niet lekker is loop je door. Je bent overal welkom. Dat is sowieso het hele idee. Het is een showcase festival. We willen alles toegankelijk maken. Stel dat je normaal niet naar hiphop shows zou gaan, omdat je er een bepaald beeld bij hebt. Hier kun je het tegenkomen op een totaal andere manier, waardoor je het misschien wel gaat waarderen. Er staat nergens standaard een typisch hiphop-publiek bij een bepaald optreden. Of een standaard rock-publiek.

Martine: Er is altijd wel een hele toffe vibe onder het publiek, de artiesten en de organisaties. De artiesten en de hosts voelen ook dat dit een mooi platform is om jezelf te laten zien.

Immanuel: We zijn daarom misschien wel het meest benieuwd naar de nieuwe locaties en hosts, hoe die zich gaan presenteren. De nieuwe locaties zijn de Pauluskerk, Club Gem en Brasserie Maurits. De nieuwe hosts die we deze keer hebben zijn Rock ’n’ Roll Highschool, Popronde Rotterdam, Lowriders en Doe Het Zelf Festival.

 

Het Eendracht Festival strijkt neer rondom het Eendrachtsplein op donderdag 21 juli en is dus voor iedereen toegankelijk!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam