Handsome Poets krijgt Bibelot aan het feesten

Vooral oud werk doet het goed

Tekst: Jordi Willemse Beeld: Peter Lodder ,

Op 8 mei traden de Handsome Poets in het Dordtse poppodium Bibelot op. De show was onderdeel van hun album release tour. Daarnaast stond David Benjamin, finalist van 'De Beste Singer-Songwriter', in het voorprogramma. Het leverde een gezellige avond op, die wel een beetje moeilijk op gang kwam.

De avond begint met een optreden van de Hagenaar David Benjamin. Normaal heeft de singer-songwriter een band om zich heen, staan maar vanavond staat hij alleen. Gewapend met een akoestische gitaar, op het podium. Al vrij snel krijgt hij het publiek zover om mee te zingen op het nummer 'When I See You in July'. De sfeer zit er dus al meteen goed in. Het enthousiasme van de zanger spat er vanaf en hij benadrukt dan ook regelmatig hoe erg hij het naar zijn zin heeft. Een goed begin van de avond.

Tijd voor het hoofdprogramma, de Handsome Poets. Meteen wordt duidelijk dat we een show bijwonen tijdens de releasetour van hun nieuwe album, 2015. Er wordt namelijk afgetrapt met het daarop te vinden 'Stardust'. Voor deze tour zijn er drie extra muzikanten toegevoegd aan de oorspronkelijk Goudse groep,in de originele bezetting is geen gitarist te vinden.  Één van de toegevoegde gitaristen krijgt tijdens die openingstrack direct ruimte voor een gitaarsolo. Zo krijgt bijna elk bandlid wel een eigen momentje vanavond. Op het nummer '(We Can't Be) Saints' is het bijvoorbeeld de beurt aan toetsenist Nils Davidse, die deze ruimte gebruikt voor een serie aan ietwat psychedelische geluiden.

De setlist is erg gevarieerd. Op het ene moment brengt de groep dansbare indiepop ten gehore, op het andere moment verstillen de nummers. Gelukkig worden deze veelal opgevuld door meezingend en -klappend publiek. Toch is het soms te onrustig in de zaal, waarbij een gedeelte van de bezoekers meer staat te praten dan te luisteren. Hierdoor kan je jezelf afvragen in hoeverre 2015 geschikt is om live te brengen. Want ondanks dat er soms wel wordt gedanst, is het op dit punt nog niet écht feest in Bibelot.

Dit beloofde feest komt uiteindelijk op gang als zanger Tim van Esch vraagt of iedereen "een beetje zin heeft in rock 'n roll". Het blijkt de aankondiging te zijn oudje 'Call Back Tomorrow'. Met een knallend intro en eindigen met een behoorlijk harde gitaarsolo, dat werkt. Het publiek reageert enthousiast. Als daarna het gospelnummer 'Alright' wordt gespeeld, blijft de vlam branden. De bezoekers worden hierbij ingezet als het koor in kwestie. Na deze twee oudere tracks kan het optreden direct niet meer stuk. 

 Er wordt vanzelfsprekend door gesprongen op hit 'Dance The War Is Over' en de aankomende single 'Wild Side' slaat daarna ook meteen aan. Het nummer is uitermate catchy. Één van de weinige 2015 tracks die er bij deze show voor zorgen dat de stijgende lijn wordt doorgezet naar een knallende afsluiting. Uiteraard speelt de groep daarna 'Sky On Fire', dat andere prijsnummer. 

 

In de toegift is er vervolgens nog ruimte voor een  nieuwe, 'I Can't Believe It'. Aan de toeschouwers te zien blijkt ook dit, nu, een schot in de roos. De groep moest in het begin flink aftasten maar vond uiteindelijk de band met Bibelot. Daarin stond het oude werk centraal. Maar dat is ook wel logisch: ze zijn er niet voor niets groot mee geworden. Na deze albumtour is het wellicht goed om de nummers wat meer af te wisselen, waardoor de aandacht van het publiek direct gepakt wordt.