Plaatrecensie: Joe Madman And The Sidewalkers – The Call of Joe

Goede muziek mag even duren, even is nooit lang genoeg

Olaf de Groot ,

Soms heb je dat, dat een plaat je bij de eerste tonen al bij de kloten grijpt en de grip iedere luisterbeurt een tikkie verstevigt. ‘The Call of Joe’, het eerste echte album van Joe Madman And The Sidewalkers, is er daar zeker één van. En of dat nu komt omdat het trio je met hun nummers alle hoeken van de muziekgeschiedenis laat horen of omdat ze gewoonweg strak en vuig durven te spelen, dat boeit eigenlijk helemaal niets. Het kan niet anders dat er een heel druk festivalseizoen voor Joe Madman aan zit te komen, want deze muziek past op alle podia. Van een headliner in een stampvolle tent tot rustig opstarten voor een zondagmiddag op een strandfestival.

Ideaal is het als een band het voor elkaar krijgt om met het openingsnummer met deur in huis te vallen. Met ‘Shake her down’ knalt Joe Madman met zijn Sidewalkers dwars door je deur. Het is niet het standaard openingsnummer dat je van een band op een debuutalbum zou verwachten. Natuurlijk hoef je geen rekening te houden met de gemiddelde luisteraar met een aandachtspanne van drie minuten als je een nummer als dit in huis hebt, maar een openen met een track van acht minuten is niet iets wat veel nieuwe bands durven.

De tracklist van dit volledige album toont maar acht nummers, maar laat je niet op het verkeerde been zetten en denken dat je snel de repeat knop moet gebruiken (wat je sowieso toch wel gaat doen!) Er zitten geen korte, klaar voor de radio, drie minuten durende hitjes tussen. Goede muziek mag even duren en moet je op je in kunnen laten werken. En daar heb je meer dan drie minuten voor nodig volgens Joe Madman and The Sidewalkers. Soms zelfs elf (en een beetje)!
 

De terechte eerste single van dit album, ‘Sweet River’, laat goed horen waar de muzikanten toe in staat zijn. Briljante breaks van drummer Joost van Oeveren, loome loopjes van bassist Lars de Lange, en strakke solo’s gecombineerd met een erg prettig stemgeluid van Mitchell Rivers. Helaas moet je nog even een paar nummers wachten op het orgel dat Lars naast de basgitaar erg fijn bespeelt.

Met de deur dus volledig uit de sponning getrapt lukt het de mannen toch de warmte binnen te houden. Bezwerende ritmes is zowel ‘Sacred Desert’ als ‘Gypsy Spell’ zorgen voor een warm gevoel van binnen. Het stemt ook meer dan vrolijk te bedenken dat deze band gewoon uit de regio komt.

Halverwege de plaat lijken de heren iets minder tempo te willen maken. De nummers worden wat rustiger en de titels lijken hier een voorteken van te zijn. Maar ook al begint ‘Winter Waltz’ rustig, het is een zeer sterk opgebouwd nummer. Misschien wel het beste op het album. Het doet sterk denken aan The Doors, misschien dat het lekkere orgeltje daar wel de oorzaak van is?

Om de spreekwoordelijke deur weer netjes terug te zetten in de deuropening probeert Joe met de laatste twee nummers rustig te vertrekken. De bijna huilende gitaar op ‘Bird on The Wire’ in samenspel met het orgel lijkt daar in te slagen. Niet te veel uitspattingen in dit nummer. Alhoewel de uitgesproken tekst je wellicht op het verkeerde spoor kan zetten.

De uitsmijter van deze plaat is een bloederig en typisch Amerikaans drama van meer dan tien minuten. ‘Call for John’ is een duister verhaal over bountyhunters, grote plassen bloed, scalps, pijlen, kogelgaten en nog meer dood en verderf. Bijna manisch zingt en vertelt Mitchell tijdens dit nummer. Het is goed voor te stellen dat dit nummer live een groots en meeslepend optreden kan veroorzaken.

‘Call for Joe’ is een zeer sterk debuutalbum waar de liefde voor muziek van afdruipt. Muzikaal laten de mannen van Joe Madman and The Sidewalkers hiermee zien dat ze een band zijn die gehoord mag worden. En als ze live net zo spelen als op de plaat dan beloven de shows allemaal een groot festijn te worden. Gaat dat zien, gaat dat zien!

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Alle te reviewen muziek dient digitaal te worden aangeboden.