Column: Kinderlijke eenvoud

Spil Jan Stroomer van poprockband The Stream houdt column bij

Jan Stroomer ,

Het is maart en dat betekent dat ik met The Stream ben aangekomen bij het derde liedje van het continuous release project 'MMXV'. En waar mijn column van februari nog vol zat met lastige termen, zware onderwerpen en het Wikipediabezoek sindsdien zichtbaar was toegenomen, houd ik het deze maand iets eenvoudiger. Kinderlijk eenvoudig zelfs.

Ik heb zojuist met veel plezier de nieuwe vertaling van Alice in Wonderland gelezen. Het plezier was extra groot omdat ik in het tweede deel, Alice in Spiegelland, het personage Humpty Dumpty tegen kwam. Het is geen toeval dat dit eivormige heerschap tevens de hoofdpersoon van The Stream's nieuwe song 'the Crash' is geworden. Ik ben namelijk al van jongs af aan een groot liefhebber van dat wonderlijke verhaal van Lewis Caroll. En tevens vind ik de opvatting van meneer Dumpty, dat je woorden kunt laten betekenen wat jezelf wilt, een hele interessante.

Het leuke van Humpty Dumpty is ook dat het verhaal en de boodschap van het rijmpje beide zo heerlijk simpel zijn. "Wees voorzichtig, want als je iets stuk maakt kan het wellicht niet gemaakt worden". Hier moet bij vermeld worden dat er volledige studies gewijd zijn aan de precieze herkomst en betekenis van het rijmpje. Dus, wellicht veiliger om het zo te zeggen, dit is mijn eigen bescheiden interpretatie. In de conversatie die hij met Alice heeft wordt het nog wat verder uitgebreid met een lichte arrogantie en naïviteit. Het absurdistische gesprek eindigt uiteraard met het neer- en uiteenvallen van het eivormige personage. Ik zie het verhaal en rijmpje daarom als een vriendelijke waarschuwing.

Inspiratie kan op de raarste momenten opkomen en de meest uiteenlopende onderwerpen verenigen.  Terwijl ik 'The end of laissez-faire' aan het schrijven was deed ik een klein achtergrondonderzoek. Ik las ik over The Great Crash, 1929 en de gevolgen, de onomkeerbare schade ervan. Een van de dingen die me opviel aan dat verhaal was dat volwassenen een bijzonder talent hebben om blijvende schade aan te richten. Daarvoor hoeven we niet per se de geschiedenisboeken in. Vandaag de dag is dat geheel niet anders.

Aan kinderen weten we dus in een rijmpje van vier regels uit te leggen dat je voorzichtig moet omgaan met breekbare, kwetsbare dingen. Maar ergens in de groei raken we deze wijsheid blijkbaar kwijt. Natuurlijk worden situaties complexer, belangen lopen uiteen, geld gaat een rol spelen, tijd lijkt sneller te gaan en wordt kostbaarder, er komen principe's in het spel en ga zo maar door. Omdat er, als een ingewikkeld onderwerp uitgelegd moet worden, vaak gevraagd wordt het in Jip-en-Janneke-taal te zeggen sluit ik af met het rijmpje wat ten grondslag lag aan 'the Crash':

Humpty Dumpty sat on a wall
Humpty Dumpty had a great fall
All the King's horses and all the King's men
Couldn't put Humpty Dumpty together again

 

Jan Stroomer is de man achter de melodische pop-rock band The Stream. Vanuit zijn hoofdkwartier in Leiden laat Jan zijn door artiesten uit de jaren '70 en '80 geïnspireerde muziek los op de wereld. In 2015 brengt hij met The Stream iedere maand een nieuwe song uit onder de noemer 'Project MMXV'.