Broken Brass Ensemble haalt Rotown met kopergeweld uit winterslaap

Jaap Kooiman ,

Broken Brass Ensemble. Een achtkoppige blaaskapel die in 2013 viral ging op youtube met hun eigenzinnige versie van radiohit "Thrift-shop". Hossend op een autowrak in de Groningse polder en daarbij ritmisch begeleid door rollator-formaat drumstel. Een iconische start met een zeer respectabele hoeveelheid optredens en stijgende lijn in podiumprestaties. Nu, twee jaar later is het tijd voor de release van hun eerste album "Brasshopper". Rotown hoopt dat met deze luidruchtige koperdieven ook op een doodgewone donderdagavond een waar feest uit kan breken.

Een half uur voor aanvang kijken sommige leden van de band toch wat onrustig de zaal in. Niet vreemd, want een week geleden waren er nog amper 50 kaarten verkocht. Kwart voor 9 krijgen de heren toch het sein dat ze moeten gaan starten voor een half gevulde zaal. Het moge duidelijk zijn, Rotterdam is niet gewend aan vroeg beginnen.

De eerste decibellen die de trompetten verlaten worden met de snelheid en het volume van een mitrailleur op het publiek geprojecteerd. Het intro is nog amper ingedaald bij de zaal of we worden gevraagd om zo'n 6 meter naar voren te komen om een feestje te gaan bouwen. De biertjes blijven staan en de voetjes moeten van de vloer. Broken Brass heeft er overduidelijk zin in.

Terwijl de drummer en sousafoon op de achtergrond de boel super strak houden ligt de focus bij de mannen aan het front op entertainen. Intro's beginnen met regelmaat met een super funky baslijn dat ruimte biedt voor danspasjes, klapsalvo's, oeh's en aah's aan het front. Nummer na nummer lijken zij er in te slagen het verlegen Rotterdamse publiek voor zich te winnen met de kracht van interactie. De set met de veelheid aan stijlen en klanken is daarbij zeer afwisselend te noemen. Door de solisten live extra speelruimte te geven gebeuren er spannende dingen. Ze spelen in duo's lijnrecht tegenover elkaar terwijl de anderen het publiek opzwepen. Daarnaast ontbreekt het sommigen ook niet aan acteertalent. Voordat tranentrekker "Baby's Gone" wordt uitgevoerd gaat de trombonist er als een dooie bij liggen om de rest van z'n kornuiten de ballade voor hem te laten spelen.

Het publiek heeft nog geen seconde de tijd gehad om zich te vervelen tijdens een wervelende bombast aan longcapaciteit en slapstickachtige elementen. Na een uur had Broken Brass het Rotown publiek uiteindelijk aan het dansen en kon een toegift van maar liefs drie nummers niet ontbreken. De "Thrift-shop" cover was niet eens nodig geweest als afsluiter. Het eigen repertoire bevat alles waar het hart van de brass/soul/funk/hiphop liefhebber sneller van gaat kloppen. En live klinkt het allemaal zoveel lekkerder dan op plaat.

Hopelijk hebben de mannen de moed nog een langs te hoppen als Rotterdam goed is opgewarmd.
Ze verdienen het.