Mr. Polska warmt publiek op in een aula

Bibelot verrast middelbare school met een special guest

Tekst: Jet Hoogerwaard Foto's: Petra Brouwer ,

Mr. Polska stal het hart van menig Nederlander tijdens zijn deelname aan het populaire Expeditie Robinson. Wie had ooit verwacht dat de soms grofgebekte, grappige rapper zo knuffelig kon zijn? Zijn deelname gaf zijn bekendheid een boost. Dus sommige scholieren kunnen het die middag bijna niet geloven dat het echt Mr. Polska is die voor hen op het podium zal gaan staan. Gewoon op een vrijdagmiddag in de pauze, komt de rapper de aula in om een optreden te geven.

Een initiatief van Bibelot, dit middelbareschoolconcert in Dordrecht. Bedoeld om de jeugd te enthousiasmeren voor een bezoek aan de poptempel. Hiervoor schreef Bibelot in september 2014 een prijsvraag uit onder scholieren, met daarbij de vraag: van wie zou jij graag een optreden willen zien? Mr. Polska kwam als één van de toppers uit de bus en dat was voor Bibelot een reden om hem te strikken voor een optreden.

Een voorproefje van zijn show wordt gegeven in de aula van een middelbare school, waarbij twee van de klassen van het Insula College getrakteerd worden op een vrijkaartje van zijn optreden van die avond in de Mainstage. Bibelot hoopt hiermee ook meer aandacht te krijgen voor hun clubnachten Mirrors, waarbij de meest ‘credible deejays’ hun opwachting zullen maken en urban, dance en hiphop centraal staan. Het optreden van Mr. Polka wordt dan ook onder de vlag van Mirrors gehouden.
 

Het podium van de aula is groot, net als de aula zelf, maar het is geen Mainstage in Bibelot met de bijbehorende faciliteiten en sfeer. Geen visueel spektakel dus, zoals Mr. Polska die bij zijn avondoptreden wel belooft. Mr. Polska moet het hebben van zijn glimmende, goudkleurige jasje en zijn eigen capaciteiten om een feestje te bouwen.

De middelbare scholieren reageren in eerste instantie nogal lauwtjes op het bericht dat twee klassen gratis naar het optreden mogen gaan, maar Mr. Polska krijgt het al bij het eerste nummer Hausa Wausa – ‘ik wil superveel zagen’ - voor elkaar om de toeschouwers mee te laten doen. Er wordt gesprongen, met Mr. Polska meegezaagd en natuurlijk volop gefotografeerd en gefilmd. Slechts drie nummers speelt hij – voor het echte werk moeten ze allemaal die avond maar gewoon naar Bibelot komen -, maar hij heeft juist die nummers gekozen met een vette beat. Polska weet wel wat hij doet, zijn optreden smaakt naar meer. Na zijn laatste nummer Ravotten, van zijn nieuwste album $noller dat in februari uitkwam, ijsbeert hij over het podium. Hij vond het optreden ‘amazing, amazing en nog eens amazing’, zegt hij. Daarna overtuigt hij de aanwezigen ervan dat hij zich zeker niet voor honderd procent heeft laten zien. Hij moet natuurlijk nog wel wat bewaren voor zijn optreden van die avond, dus kom allemaal!

Nog geen honderd procent? En in de aula van de school was het al zo gezellig, al was het wat kort. Waarschijnlijk zijn genoeg toeschouwers overtuigd: die avond in Bibelot zal het zeker supervet worden met Mr. Polka écht goed op dreef.