Plaatrecensie: Petrol - Petrol

Hoopgevend debuut van popband

Tekst: Kees-Jan Visser ,

De Vlaardingse popband Petrol vond het na drie jaar covers spelen, sleutelen aan eigen nummers en het vinden van de juiste bezetting tijd om naar buiten te treden met zes nummers. Met deze titelloze debuut-EP, grotendeels opgenomen in de Kroepoekfabriek, kunnen ze gerust voor de dag komen, als begin.

Het debuut begint hoopgevend met 'This Feeling'. Het nummer is terecht als single naar voren schoven. Een prima opgebouwd liedje. De band laat in drieënhalve minuut horen lekker in het gehoor liggende pop te kunnen produceren. Opvolger 'Will You' leunt meer op de vocalen van de vorig jaar toegetreden zangeres Emmie van Stijn. Ze heeft een prima stem, maar hij is (nog) niet overtuigend genoeg om dit ietwat voortkabbelende nummer naar een hoger plan te tillen.

Als derde komt 'Time After Summer' langs. Een lief, piano gedragen niets-aan-de-hand-liedje. Althans, muzikaal. Tekstueel wordt er gemijmerd over andere bestemmingen in het leven. Geïnspireerd door de vogels die na de zomer zuidwaarts trekken. Met bijna vijf minuten is 'Home' daarna ook iets te lang om te blijven boeien. Daarvoor gebeurt er muzikaal net te weinig. Het is allemaal best degelijk ingespeeld, maar compositie en melodie weigeren je echt vast te pakken.

Liefdesliedje 'Better Side Of Me' beklijft meer. Over hoe fijn het voelt als iemand je op alle punten aanvult. Dat moment dat de liefde alles laat samenvallen. Het wordt kwetsbaar bezongen. Misschien niet overal even steady, maar dat maakt niet uit. Liefde is ook niet klinisch. Afsluiter 'Change' is, net als de opener, weer een degelijk popliedje, waarbij de band tijdens de laatste twee minuten het muzikale avontuur opzoekt.

Petrol is een band in ontwikkeling. Als eerste proeve van bekwaamheid is dit debuut helemaal geen slechte start. De band gaat voor mooie popliedjes en durft de nuance te zoeken. Een kwetsbaar en dapper streven. Het is duidelijk dat er een mooie basis ligt om verder te bouwen en te zoeken naar liedjes die niet meer loslaten. Een eerste uitdaging voor de Vlaardingers is om daar een sterke drummer bij te zoeken: Allard van der Knijff drumde de partijen in op deze EP, maar blijft niet bij de groep. Het debuut van Petrol is te beluisteren op de bekende streamingsites.

 

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Wil je ons een daadwerkelijke plaat, CD of cassette opsturen? Heel graag. Laat het dan eerst even weten via een mail.