Plaatrecensie: Niek Hilkmann - Knak

Uptempo nummers vormen hoogtepunt

Tekst: Jerôme Kolste ,

De geest van Spinvis waart boven het debuut van Niek Hilkmann. Hilkmann maakt namelijk, net als Spinvis op zijn eerste plaat, muziek met behulp van een sporenrecorder en enkele instrumenten. 'Knak' brengt de Rotterdammer dit jaar direct naar De Parade, waarmee hij van de zomer in de grote steden speelt.

Bij Spinvis resulteerde zijn aanpak in eenvoudig, zorgvuldig gearrangeerde nummers met opvallende teksten. Hilkmann lijkt met zijn nieuwe plaat ook deze kant op te willen. De titel van het album verwijst volgens de muzikant naar "een tere wereld waarin gebroken takken, botten en potloden grote inspiratiebronnen zijn en geknakte zaken nieuw leven krijgen. Deze thematiek vinden we echter niet terug in alle nummers. Een aantal behandelen toch voor de popmuziek meer gebruikelijke thema's, zoals de liefde ('Alles', 'Palindroom'), het menselijk psyche ('Neurose') en dieren ('Collie').

Nummers die wel dit thema hebben, 'Dissonant' (over een niet-harmonieus akkoordje), 'Magneet' en 'Uitverkoop', vallen vaak tegen. De teksten zijn weinig spitsvondig en zowel de trage melodieën als slecht verstaanbare zang dragen niet mee aan de likeability
 
De hoogtepunten op Knak komen vooral van de wat meer uptempo nummers. Opener 'Alles' is lekker pop en blijft meteen in je hoofd hangen. Fraai zijn de zelf gecreëerde achtergrondkoortjes in de ook eerder genoemde nummers 'Collie' en 'Palindroom'. Deze songs smaken naar meer en daarom is het jammer dat er maar zeven nummers op het album staan. Hierdoor wordt je heen en weer geslingerd tussen de wisselende kwaliteit van de tracks. Dit had voorkomen kunnen worden door even te wachten en meer nummers toe te voegen aan de plaat. Maar goed, nooit te oud om te leren; Spinvis was 41 toen hij doorbrak. Met het talent dat Hilkmann laat zien op deze plaat en zijn 26 jaar moet het hem toch lukken om eerder een evenwichtig album uit te brengen?
 

 

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Wil je ons een daadwerkelijke plaat, CD of cassette opsturen? Heel graag. Laat het dan eerst even weten via een mail.