Singer-songwriters betoveren Dordts plein

Tweede editie Dordts Singer-Songwriter Festival succes

Tekst: Kees-Jan Visser Beeld: Thymen Stolk en Kees-Jan Visser ,

Het Vrieseplein in Dordrecht is normaal gesproken een plek waar je fietsers en voetgangers ziet passeren. Over de Visbrug gaan ze de binnenstad in. Het plein is niet meer dan een route ergens heen. Op een bankje zitten wat mannen te drinken van goedkope halve liters bier. Verder is het vooral stil op het schaduwrijke plein.

Zo niet op deze zaterdag 6 juni tijdens het tweede Dordtse Singer-Songwriter Festival. Al vanaf de eerste gitaarakkoorden staan er een paar honderd mensen te genieten op het sfeervolle festivalterreintje.

Zes singer-songwriters vullen het plein van vijf uur ’s middags tot bijna middernacht met hun mijmeringen, dromen, liefdesverklaringen en worstelingen. Allemaal in minimale bezetting. Een man, en een enkele vrouw, met een gitaar of piano.

De eerste drie liedjesbakkers kennen elkaar van de recent opgerichte Dordtse Songwriters Circle. Dit collectief komt maandelijks bijeen in de Popcentrale om elkaar te stimuleren, inspireren en bekritiseren. Rick Linzel, Sebastiaan Benjamin en Thom van der Kooij doen ieder een set van een half uur. Zo in je eentje op het podium, met alleen je gitaar en je liedjes zijn een ultieme test voor de kwaliteit van die liedjes. Kaal en zonder opsmuk valt er niets te verbloemen. De drie heren doorstaan de test.

De zon schijnt ondertussen heerlijk over de Visbrug het plein op. De bomen staan in bloesem, de sfeer is gemoedelijk, de barbecue rookt, bier en wijn vloeien.
 
Sanne Monster is vandaag de enige vrouw op het podium. Afgezien van PollyAnna (in Dordrecht geboren als Britt Pols), die deze dag een deel van de presentatie doet. Sanne doorstaat eerder genoemde test glansrijk met een sterke stem en sterke liedjes. In november komt haar plaat uit, vertelt ze. Ik noteer het vast.

Twee headliners heeft het festival al bij deze tweede editie, georganiseerd door Werkplaats Oost. Eerst betovert Michael Prins vanachter de oude piano. De meegekomen cellist maakt sprookjes van de zwaarmoedige, maar schitterende liedjes.

Het laatste uur is voor Niels Geusebroek. Het plein staat dan bomvol. Geusebroek zingt en speelt met kracht, overtuiging en zichtbaar plezier. Hij toont aan dat je in wezen ook niet meer nodig hebt om een publiek te pakken. Een prachtig duet met Prins is mijn hoogtepunt van deze aangename editie van het Dordts Singer-Songwriter Festival. Een editie die het Vrieseplein even de glans gaf die het op maandagochtend net zo snel weer kwijt is.