Vinyl Monoloog: Dieselburner – ‘Toadal’

Fuck de mainstream!

Elrik Wijnaendts van Resandt ,

Yes! Dieselburner is echt een freaking moddervette tweekoppige Rotterdamse band die het eerste album uitsluitend uitbrengt op vinyl. Als je niet van rock houdt lees dan vooral niet verder, want deze plaat rockt hard! Het album genaamd ‘Toadal’ heeft een gaaf toepasselijk design en ik vraag me af wie deze album cover heeft ontworpen. De plaat begint meteen met lekkere grindende gitaren en klappende drums op het nummer ‘Alpha’. Het is lastig voor te stellen dat al deze heavy stoner sounds maar door twee man worden geproduceerd. Op track twee trekt gitarist Barry even zijn keel open en met succes, het klinkt gewoon heel vet. Maar op de nummers ‘Screwnicorn’ en ‘No’ komt zijn stem pas écht tot zijn recht en wat mij betreft mag hij meer teksten gaan schrijven.

Bij de laatste nummers van kant A van de nieuwe Dieselburner draai ik de volumeknop toch nog even wat harder. Gelukkig houden mijn buren van muziek en kunnen ze het wel waarderen. Lekkere intro’s en breaks bij deze tracks en wat mij vooral opvalt is dat het niet overgeproduceerd is maar gewoon lekker puur en rauw. Het klinkt net alsof je er live bij bent. Daar houdt niet iedereen en er zullen een hoop mensen zijn die niet verder komen dan de eerste nummers, maar dat is dan hun eigen gemis.

Even de plaat omdraaien en dan begint kant B met het nummer ‘Toad’. En ook al is dit nummer heel dik en misschien wel één van de vetste tracks van het album, toch had het wat mij betreft iets meer uitgewerkt kunnen worden. Wellicht een idee om hier een langere versie van te maken? Dieselburner moet wel een beetje oppassen dat hun nummers niet teveel op elkaar gaan lijken. De change up op het nummer ‘Nerd rage’ is erg gaaf en blaast daarna toch wel lekker door hoor en is net als ‘High road warrior’ echt een knaller.

En dan is er ‘Omega’ nog, het laatste nummer van de lp, en ik geef de volumeknop nog een slinger. Nu trillen de ramen er van en zijn mijn buren denk ik wat minder blij met me. Wow! Dit is voor mij zeker de hardste track van het album en mijn favoriet! Ik plaats de naald tot vier keer toe op de groeven van deze track, want tja er zit nou eenmaal geen repeat-functie op mijn platenspeler.

Ja je merkt het, ik ben echt positief over deze plaat. Deze gasten brengen gewoon een snoeiharde stoner rockplaat uit en dat vind ik dapper in deze tijd. Fuck de mainstream, blijf trouw aan je eigen muziek en ga vooral zo door Dieselburner! Ik kom zeker naar de show in De Vinger op 24 januari. Kan ik meteen even deze hardcore dikke vinyl laten signeren. Big up!

Elrik van Espresso Records draait en verkoopt platen op festivals, markten, feesten en andere unieke locaties. Hij is het beste te omschrijven als een vinyl-professor met een neus voor het meest bijzondere zwarte goud dat er in Nederland en omstreken te vinden is. Meer informatie over Espresso Records staat op Facebook.

In de komende tijd is Elrik op de volgende plekken te vinden:
18-01 Urban Shopper, Eindhoven
31-01 Fenix Food Factory, Rotterdam
01-02 Fenix Food Factory, Rotterdam
15-02 Swan Market, Rotterdam
28-02 Fenix Food Factory, Rotterdam
Meer data volgen.