Eurosonic Noorderslag 2015: de Rotterdamse acts

Ongeacht grote lokale inbreng heeft ESNS15 internationale allure

Annet KommaRiero Brugel ,

Rotterdam is goed vertegenwoordigd op Eurosonic Noorderslag editie 2015. Naast Boaz van de Beatz, Mucky Muxx, Sevdaliza, Ronnie Flex, Rats On Rafts, Broederliefde, The Kik, The Afterveins en De Skaggerz, stonden bijvoorbeeld ook nog The Sweet Release of Death, We Sell Guns, Das Ding, Feis, Feaver, Dillenburg en The Hearted ergens op een podium. Gastschrijver Annet KommaRiero Brugel was bij een groot aantal shows aanwezig en bracht daar verslag van uit.

Boaz van de Beatz en Mucky Muxx, beiden bouwjaar ’88, zijn de beatmakers, producers, gangmakers op de dansvloer en energiegevers van de afgelopen en komende jaren. Boaz heeft in 2011, 2012 én 2013 de State Award ontvangen voor Beste Producer en werkt(e) samen met Diplo, Major Lazor, Yellow Claw. Inmiddels heeft Boaz standplaats Zuid-Holland ingewisseld voor Hoofddorp, thuishaven van zijn platenlabel Nouveau Riche. Dit is ook het derde jaar dat Boaz op Eurosonic Noorderslag staat. Niet zozeer omdat hij de grenzen over moet, want dat doet hij al, maar omdat Boaz van de Beatz altijd weer met vernieuwende dingen bezig is en de muziekwereld, maar zeker ook het publiek, er nieuwsgierig naar blijft. Deze keer komt hij met Mr. Polska. Op Noorderslag wordt veel prijs gegeven van hun album ‘$noller’ dat op 13 februari 2015 zal worden uitgebracht. Maar deze avond is ook een voorproefje van wat er zoal tijdens de aansluitende club-/festivaltour te gebeuren staat. 3voor12 verkoos het optreden als één van de hoogtepunten van ESNS2015. En dat was het zeker, met naast de Poolse muzikant ook Ronnie Flex en I Am Aisha op het podium gaat de hele zaal los. Tijdens nummers als ‘Survivaltocht’ en ‘Ravotten’ zullen de komende periode de spieren op de dansvloeren goed gebruikt worden, want de mannen weten de gevoelige plekken van het publiek te vinden en zonder aarzeling te raken. 

Producer Mucky Muxx is met zijn grime, duistere vertragende beats en vervormde muziekdoos geluiden de producer van onder meer Sevdaliza. De sensuele zangeres die eerder op Pitch stond, nu op ESNS15 staat en zich voorbereidt op South By South West 2015 hét internationale muziek showcase festival in Austin Texas, maar niet voordat Sevdaliza’s EP ‘Suspended Kid’ verschenen is (op 28 januari 2015). Enige tijd terug bracht ze nog een single uit via het label WARP waar de online release van ‘Suspended Kid’ via Noisey Vice loopt. Tijdens Noorderslag blijkt Sevdaliza een ware entertainer en ze trakteert het publiek op een complete show. De belichting is duister en sluit perfect aan bij haar mysterieuze stemgeluid, de sjieke ‘nachtclub’ aandoende kleding, met af en toe een doorkijkje. Haar bewegingen en stem zijn smooth en uitdagend.  

Ronnie Flex hopt van het ene naar het andere podium tijdens Noorderslag. Van Bokoesam, via zijn eigen optreden naar de show met Mr. Polska. Ronnie is een gangmaker die met zijn ontspannende stemgeluid, hypnotiserende ogen en coole uitstraling het publiek compleet uit z’n dak kan laten gaan. In tegenstelling tot het R&B-achtige debuutalbum ‘De Nacht Is Nog Jong. Net Als Wij Voor Altijd.’ dat via Top Notch werd uitgebracht ligt de nadruk bij Ronnie’s optredens nog steeds op hyperfeesten en uptempo springen, zowel in de zaal als op het podium. 

Rats On Rafts gaat internationaal. Net voor ze hun aantreden maken zijn ze in Duitsland geweest, waar hun single ‘God is dead’ onlangs verschenen is. In februari 2015 vertrekken ze opnieuw naar Duitsland en Zwitserland, voor een tour naar aanleiding van de release van hun album ‘The Moon Is Big’ in beide landen. Ook Nederland kijkt uit naar een Rats On Rafts-release, maar dan van hun tweede album dat vanaf 2 april in omloop zal zijn. Op ESNS15 lossen de Rats alle verwachtingen in én meer. Optredens van de band zijn in Nederland momenteel zeldzaam, maar de bandleden zijn meer dan klaar voor een (inter)nationale tour. Zowel in de Vera Groningen als O’Ceallaigh Pub weten de postpunkers, met vast omlijste nummers én expressieve jamsessies hun publiek te raken en te flabbergasten, het vragend naar meer achter te laten. Tijdens ‘JaZZ’ laat Rats On Rafts met gitaren, drums en bas horen hoe soepel ze jammen en freestylen, maar te allen tijde als een geoliede machine blijft klinken. 

Broederliefde is muzikaal en qua performance flink gegroeid het afgelopen jaar. Reden genoeg om ze voor een tweede keer op Noorderslag te programmeren. Broederliefde belooft, uit ervaring van de optredens die ze in binnen en buitenland geven, wederom een zomerhit voor alle seizoenen te worden. Hadden we het net over de beatmakers van deze tijd, dan kan Palenko Beatz in de lijst niet ontbreken. Hij mixt in zijn producties Nederlandse, Spangesse, Kaapverdiaanse, Marokkaanse, Dominicaanse, Antilliaanse en andere invloeden op zodanige wijze dat je niet meer weet waar het ooit vandaan kwam. Op de zoete zangstemmen van Mella, Jerr en Emms (met Edson aan de knoppen) is dansen en heupwiegen makkelijk, ook voor de rappers zelf. The Summer starts here! 

The Kik levert op ESNS15 ook weer energieke shows. Zowel ’s middags op Eurosonic Air als ’s avonds op Noorderslag. De vertolkte vrolijke sixties beatliedjes zitten vol woordgrapjes, serieuze noten en stunts met instrumenten en vermaken het publiek non-stop. Een optreden van The Kik is als een grote lipdub waarvan het hele publiek onderdeel is. En ook de sceptici aan de zijlijn verdringen zich steeds meer richting podium om meer van nummers als ‘De zomer en jij’, ‘Elektriciteit’, ‘Simone’ en het ontroerende ‘Schuilen bij jou’ (een cover van Chef’Special) mee te krijgen. 

Ook The Afterveins staat aan de vooravond van iets moois dat staat te gebeuren: het tweede album zal eind maart de wereld in worden geslingerd. Tijdens ESNS15 hebben The Afterveins, net als Rats On Rafts, een voorproefje bij op cassette. De band speelt zich goed in de kijker en het oor tijdens de ESNS-midweek. Zo staan de mannen op het alternatieve programma van Eurosonic in Groningen en Friesland, maar ook op Noorderslag. De psychedelica-punk van The Afterveins heeft niet alleen qua spel, maar ook qua gelaagd- en meeslependheid veel weg van The Velvet Underground. Het is niet zo zeer hóe The Afterveins speelt die ‘punk’ is, een stijl die veel complexer is en veel dieper is dan 1-2-3-go, maar met welke attitude. Ook bij The Afterveins heb je met één optreden ze niet allemaal gezien. De groep is wispelturig en laat zich tijdens het optreden leiden door het moment. De bandleden waar ze zin in hebben en speelt in op wat het publiek wil, en bij de beste optredens waren Xander, Maks en Aswin daardoor niet minder dan weergaloos. 

Voor een ska-feest met serieuze songteksten en tegenovergestelde, onbezonnen, opzwepende feestmuziek moet je naar Tiki Bar waar De Skaggerz tijdens AlterSonic speelt. De houten vloer van de zolderbar schokt als het publiek de kleine ontstane pit uit z’n dak gaat. De grens tussen pit en podium, waar De Skaggerz op staan te denderen met zes bandleden, vervaagt en Tiki Bar is één feestende menigte. Saxofonist, gitarist, drummer, zanger, bassist, toetsenist zijn gelijkwaardig en stelen samen de show met opzwepende nummers als ‘Bla’, ‘Scuba’, ‘Rook af en toe’ en ‘Pensioen’. De skanking van De Skaggerz raakt zijn doel.

ESNS15 is slechts het begin van 2015 dat belooft een mooi jaar te worden.