Fanatics Open Podium seizoen 2014-2015 3e voorronde

Een akoestische avond in GROUNDS

Terrence Pinas ,

De meeste deelnemers in GROUNDS Rotterdam hebben vanavond 14 januari hetzelfde idee: akoestisch is de route naar de finale. Voor sommigen is het de juiste weg om te bewandelen, voor anderen uiteraard niet. De aandacht van 3voor12 Zuid-Holland gaat vooral uit naar de r&b, hiphop en rap acts.

The Human Beings is een rapact onder leiding van iemand op de cajon en een gitarist, en dat zie je niet vaak. In plaats van een beat die keihard uit de speakers blaast, kun je nu veel beter luisteren naar het verhaal van de rapper. En vertellen doet de rapper van deze groep! Je kan hem misschien horen huilen in de nacht, maar hij is een strijder overdag.  

‘Square one’ van Jessie J is het nummer dat Shashani heeft besloten te coveren. Het publiek luistert aandachtig naar hoe ze het nummer zingt en begint vervolgens kort daarna mee te klappen. Onder begeleiding van haar gitarist zet ze een lekker optreden neer. 

Dit is het allereerste optreden van deze rapper en ondanks alle zenuwen heeft Tetizzur een heel energiek en solide optreden neergezet, waarbij hij goed gebruik maakt van het podium. Als hij zelf niet zegt dat hij zenuwachtig is en dat dit zijn eerste optreden is, zou niemand daar wat van merken. Tetizzur’s lyrics zetten je niet bepaald aan het denken, maar dat is ook niet wat ‘in’ is op het moment in de rapwereld.  

Een optreden dat langzaam op gang komt. Syldiane covert het nummer 'All of me' van John Legend en voert het nummer redelijk op. Ze heeft een aangenaam licht schor randje aan haar stem, maar eist de aandacht wanneer ze onverwachts uithaalt en het bereik van haar stem laat horen. Jammer dat ze aan het eind van het nummer de tekst vergeet. 

“No Fire Lights No Zone” dat is de betekenis van de letters, en NFLNZ zet een energiek en interactief optreden neer met zijn nummer 'State of mind'. Uitspraak is bij een rapact belangrijk zeker als je in het Engels rapt, maar dit zit wel goed bij hier. “Als het publiek niet vanzelf gaat bouncen op je nummer, dan vraag je dit toch gewoon”, moet de gedachte zijn van NFLNZ en dit pakt nog goed uit ook. Het compliment “je herinnert me aan Kendrick Lamar die eruit ziet als Drake” van één van de juryleden gaat misschien wat ver, daarvoor moet hij nog een beetje aan zijn flow werken. Maar zijn optreden zit wel goed in elkaar.  

Hij rapt, hij zingt en hij kan beatboxen, iets dat hij genoeg heeft gedaan en hij wil nu verder als rapper/popartiest. Het optreden van Faus lijkt nog niet volledig te zijn, maar niet omdat het slecht in elkaar zit want dat is niet het geval. Hij maakt goed gebruik van het podium, zijn uitspraak is goed en zijn performance is energiek. Aan het einde van zijn act laat hij nog wat van zijn beatbox-skills horen en hopelijk zal hij in de toekomst net zo goed rappen als dat hij kan beatboxen.  

Nog een artiest die van richting verandert is Gerson, een danser die het nu wil proberen als zanger en dit gaat hem niet slecht af. Het nummer heeft niet veel toonvarietie en dat is jammer, maar misschien ook een verstandige keuze als je niet eerder hebt laten horen wat je kan, en door zenuwen het misschien wel mis gaat bij een ander soort nummer.  

De winnaars
Het nummer dat Gerson heeft gekozen om te zingen blijkt de juiste te zijn, want hij wint namelijk de publieksprijs en gaat door naar de finale van Fanatics. De juryprijs winnaar is spoken word artiest Tomashii die ook meteen doorgaat naar de finale.

De volgende Fanatics voorronde vindt plaats op woensdag 4 februari, wederom in GROUNDS.