Plaatrecensie Larry Pickles – ‘O.G. Gasoline (aka Firestarter)’ EP

Een vuurstarter met een lege batterij

Stan Houppermans ,

De eerste associatie bij de naam Larry Pickles vermoedt de opwachting van een nieuwe Seth MacFarlane productie. Type losgeslagen bier drinkende onnozelaar in een augurkenpak. Fout! Larry is een 17-jarige zelfbenoemde rapper uit Rotterdam die verdomd handig is met zijn pc en er klaarblijkelijk nu al de tyfus over in heeft. Oordeel zelf.

De EP ‘O.G. Gasoline (aka Firestarter)’ – make up your mind Larry – lijkt het resultaat van jarenlange blowsessies met homies en gangsta rap. Larry Pickles kent namelijk alle toegepaste clichés: het denigreren van vrouwen, gemaakte lachjes, onblusbare woede, gelul uit een koker en meer van dat soort. Larry is een goed beluisterde geïndoctrineerde “nigger” met productievaardigheden.

Het openingsnummer is er één van het niveau ‘skip that shit, als je niet knetter stoned bent’. Een fantasieloze loop met een voice-over. De daarop volgende ‘Around the globe’ waar muzikale invloeden van Tupac doorschemeren, wie grosso modo zijn held lijkt te zijn, hoort thuis tussen de vier muren van een slaapkamer met bevlekte lakens en puberposters.

Hoe hard Larry het ook probeert, zijn vocale expressie behoudt de zweem van Hollandse kroketten en steenkolenengels. Larry mist overtuiging als hardcore gangsta omdat het allemaal knullig zijn strot uitkomt en zijn timing er een fractie naast zit. Mogelijk het gevolg van een griepje, maar ik vermoed een jonko.

Wat Larry wél kan is een nummer produceren. Het heeft met momenten zelfs iets weg van bijvoorbeeld ‘Money in the pocket’ van Shaq ft. Patt the Puffer, en die sound is redelijk overtuigend in het middensegment. Dus geheel kansloos is het allemaal niet. De basis is gelegd, de loopjes helder, de teksten al decennia lang bekend. Nu nog het eigen geluid en gemeende ergernis, in plaats van eindeloos veel van hetzelfde. Wellicht zelfs beter in moerstaal of een toekomst achter de schuiven in plaats van de mic.  

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Alle te reviewen muziek dient digitaal te worden aangeboden.