Plaatrecensie Gentlemen of Rock and Roll – ‘Hottest Thing Around’ EP

Waar de naam de lading goed dekt

Stefan van Alphen ,

Het was een aangename verrassing om weer eens een nieuwe band te mogen ontdekken. Na een korte achtergrondcheck werd duidelijk met welke band we te maken hadden en was de tijd aangebroken om ‘Hottest Thing Around’ te beluisteren. Iets dat de tijd net zo snel als de voorraad frisdrank in huis. Herkenbare elementen van onder andere werk van The Beatles, The Troggs, The Animals en Dire Straits gaan immers nooit vervelen.

Na de EP ‘Hottest Thing Around’  van de Gentlemen of Rock and Roll eens goed beluisterd te hebben (en nog eens, en nog eens) valt er te concluderen dat de naam van een band heel veelzeggend kan zijn. Het wordt nergens ongewenst wild, maar er kan ook niet worden gesproken over braaf gedrag van de heren. Just like gentlemen do. Met het titelnummer wordt er gelijk een degelijke aftrap gedaan door dit doorgewinterde trio. Introductie door drummer Luuk van Gent en gitarist Emil Ensminger zorgt hier in huis voor gespitste oren en de volle aandacht. In de stem van de zanger zijn duidelijke invloeden hoorbaar van onder andere Mick Jagger en Mark Knopfler. Met de opbouw van ‘Jack in the box’ maakt de band zich op het derde en daarmee ook een van de ruigste nummers van de EP, ‘Don’t ever make the same mistake again’. De volumeknop staat inmiddels op 10 en met het zesde en laatste nummer ‘You gotta give me love’ komt er een tevreden eind aan het mini-album.  

Tijd om nog eens een laatste keer kritischer te luisteren naar deze plaat. Instrumentaal gezien klopt het, klinkt het heerlijk en is de band goed op elkaar ingespeeld waarbij ook de solo’s aangenaam zijn om te luisteren. De instrumenten dus, want wat er een beetje vergeten wordt is om de goede stem van zanger/bassist John Bijl naar de voorgrond te trekken en deze leidend te maken. Zoals een gentleman is mag hij wel wat meer positie opeisen in het vervolg. Tekstueel is het meer ‘Rock and Roll’ dan ‘Gentlemen’, want de lyrics zijn niet grof, maar ook zeker geen softe hap. Zoals eerder geconcludeerd, dekt de (band)naam al met al zeker de lading dus. 

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Alle te reviewen muziek dient digitaal te worden aangeboden.