Interview met Gary Verweij

“Mijn zoon hoeft in ieder geval niet lang na te denken over een bandnaam!"

Laurens Andeweg ,

Gary Verweij zit tegenover ons in de sfeervol genaamde ‘Sir Bang a Lot’s Sound Dungeons’, alwaar hij zichzelf bezig houdt als uitbater van een luxe verzameling oefenruimtes. Gesitueerd in de Spaanse Polder huisvesten de Dungeons een scala aan pop-, metal-, rock- en bluesbands van Rotterdamse bodem. Naast exploitant van dit repeteer-paleis is Gary ook tourmanager bij Robby Valentine, de grote Cesar Zuiderwijk en diens onstopbare Golden Earring. Alsof dat nog niet genoeg is heeft hij zijn handen ook nog eens vol aan de metalband waarmee hij als drummer al zoveel jaren in binnen- als in buitenland aan de weg timmert: Roadkill!

Na twee studioalbums, een EP en jaren waarin show op show zijn gestapeld, is er namelijk weer nieuws uit het hoofdkwartier van Roadkill. Enkele maanden geleden is Gary’s eerste zoon geboren en die heeft een bijzondere naam gekregen: Joey Gunner. “Ik wilde een internationale naam en ben natuurlijk altijd al fan geweest van Europe en Manowar. Vandaar de naam Joey”, legt hij uit. Hoewel de bewondering voor de Zweedse zanger Joey Tempest en Mannowarior Joey Demaio zeker een acceptabele verklaring is voor de eerste naam van het kleine Roadkill-telgje, is zijn tweede naam pas echt bijzonder. “Dat was eigenlijk mijn eerste keus, maar in overleg met mijn vriendin hebben we ervoor gekozen om Gunner als tweede naam toe te voegen”, vertelt Verweij. “Dus als Joey later een bandje heeft, hoeft hij in ieder geval niet lang na te denken over een toffe bandnaam.”

Het vrolijke nieuws van de gezinsuitbreiding is echter niet de enige reden dat wij in gesprek zijn met de trommelaar van Roadkill, want daags na de laatste editie van het jaarlijkse Roadgrill-festival in de Spaanse Polder is gitarist Tim Wolvetang opgestapt. “Tim is na een kleine onenigheid met zanger (Marc) Mac Blade opgestapt”, zegt Gary. “Eigenlijk voelde hij zich niet meer helemaal op zijn gemak binnen de band en is hij daarom vertrokken.” Dit had onder meer te maken met meningsverschillen over de nieuwe nummers, de ideeën en dus de toekomst van Roadkill. Zelf denkt Verweij dat het deels te maken had met de generatiekloof. “Wij zijn in de veertig en Tim is nog geen 27 en dan merk je toch dat daar teveel jaren tussen zitten.” 

In plaats van het ellenlange traject in te gaan en weer een nieuwe zoektocht te starten naar de volgende Roadkill-gitarist besluiten de mannen om zanger Mac Blade zelf maar een gitaar in handen te stoppen. De mensen die hem nog kennen van zijn jonge jaren in de progressieve metalband Wastelands weten al dat hij een behendige gitarist is. “Hij pakte die gitaar op en speelde eigenlijk meteen een groot deel van de set relatief foutloos mee.” De komende tijd zal Marc zich gaan focussen op de combinatie van zang en gitaar en daar heeft Roadkill een maand voor uit getrokken. “We hebben er helaas wel twee shows voor af moeten zeggen”, betreurt Gary. “Dat is natuurlijk vervelend, maar je kunt daar ook niet met een man minder op het podium staan zonder de afwezige partijen in te vullen.”

Het laatste album ‘Land of the Dead’ stamt alweer uit 2012 en uiteraard wordt er over een nieuw album nagedacht. “We hadden al een aantal nummers voor het nieuwe album, maar met het vertrek van Tim hebben we toch besloten dat er een paar nummers zullen worden herschreven”, verklaart hij. Sommige songs verdwijnen zelfs helemaal en dat brengt het aantal kant en klare nummers thans op zes. “We zijn wel druk bezig met schrijven, want we willen halverwege 2015 toch wel beginnen met de opnames.”

Dat ‘Land of the Dead’ door de zogenaamde kenners al als minder ‘Manowariaans’ werd bestempeld, roept de vraag op of ook het nieuwe album een wat modernere inslag zal krijgen. “Kijk, ons eerste album ‘Merlin’ is grotendeels door mij geschreven”, legt Gary uit. “Maar de EP ‘The Dark Side’ is geschreven door Marc en Jacco, destijds onze gitarist.” De reden hiervoor was dat Mac Blade de nummers die Gary schreef enigszins te gedateerd vond en hij wilde wat meer met de tijd meegaan waardoor er een compromis is ontstaan. “We hebben er met zijn allen aan geschreven en gebouwd en uiteindelijk krijgt het dan toch een Roadkill sound en dat is dus geëvolueerd naar ‘Land of the Dead’. Wastelands was natuurlijk een progressieve metal band en Marc brengt die invloeden toch mee naar Roadkill”, vertelt de drummer. “En ik vind dat wel interessant en uitdagend en dat zal dus ook door gaan werken naar het nieuwe album.”

Live wordt nog wel materiaal van de eerste plaat gespeeld, niet in de laatste plaats omdat het loyale Roadkill-publiek deze nummers ook wil horen. “Maar we spelen natuurlijk voornamelijk het nieuwe spul, want daar trek je ook nieuw publiek mee”, zegt Gary. “En dat is ook belangrijk!”

In 2015 zal er geen nieuwe editie van het inmiddels traditionele Roadgrill festival plaatsvinden. Het terrein van de Sound Dungeons leende zich daar jarenlang uitstekend voor, maar Verweij raakt dit terrein helaas kwijt. Tegen de zomer moet hij weg zijn vanwege de beëindiging van het huurcontract. “Ik heb zelf een pand gekocht, gelukkig ook met flink wat terrein erbij”, zegt Verweij. “Dat is helaas niet voldoende om 700 man kwijt te kunnen voor een festival.” Roadgrill zoals wij dat kennen, met onder meer de onbeperkte barbecue, zal dus voorlopig niet meer terugkomen. “Wel wil ik een ‘Sound Dungeons Live-festival’ gaan organiseren op mijn nieuwe terrein”, gaat hij verder. “Maar daar zullen dan niet veel meer dan 250 man passen.” Het idee klinkt in ieder geval goed. In plaats van de barbecue zal er worden gezorgd voor een patatkraam en een biertent, de bezoekers krijgen gratis toegang en Gary zal er een selectie van bands laten optreden die bij hem in de Dungeons repeteren. “Dat zijn momenteel al gauw 20 bands, waaronder Roadkill zelf, en dat worden er alleen maar meer als ik meer ruimte heb in het nieuwe pand.” Genoeg om naar uit te kijken dus de komende tijd!