Tweede ronde Band Boost 2015 in de Popcentrale

Golden Caves en Loft52 weten jury en publiek te overtuigen

Christel de Wolff ,

10 januari 2015 was een stormachtige zaterdag. Bij het Energiehuis te Dordrecht werd er gevochten om de parkeerplaatsen zo dicht mogelijk bij de ingang. Met de jassen bij binnenkomst nog stevig dichtgeknoopt, druppelde het langzaam vol in de kelder. Het was tijd voor alweer de tweede ronde van Band Boost, een talentenjacht voor bands uit de regio Dordrecht. Vanavond stonden er vijf bands op het programma in de categorie Pop/Rock en het was aan hen om op zijn minst de harten te verwarmen van het verwachtingsvolle, maar tot op het bot verkleumde publiek.

De eerste band die de Talent Stage betreedt is Golden Caves. Als we de aankondigingen van de Popcentrale mogen geloven is het een groep met een geheel eigen stijl. Dat deze bijzonder is valt niet te ontkennen, maar of deze geheel eigen is, mag wel worden betwijfeld. De verschijning van zangeres Romy Ouwekerk, op blote voeten en met opvallende oogmake-up, doet onbewust meteen denken aan Lauren Mayberry van Chrvrches. Ze zit vol energie en is een sterke factor in de band die progressieve rock maakt, met hier en daar symfonische gitaarsolo’s. Romy is overigens niet de enige vrouw in het vijfkoppige gezelschap: het keyboard wordt bediend door Elise Polman die ervoor zorgt dat haar instrument voldoende ruimte krijgt binnen het geluid dat de drie heren in de band produceren. Golden Caves heeft goed over hun podiumverschijning nagedacht en zelfs decoratie meegenomen in de vorm van versierde microfoonstands. Dit soort details zouden wel eens een beslissende factor kunnen zijn voor de vakjury.  

Golden Caves heeft nog maar net het podium verlaten of de volgende band staat al weer te trappelen om te laten zien wat ze kunnen. Het is de beurt aan Inero. Deze band uit Dordrecht maakt “popmuziek die zowel eigentijds klinkt als een 80’s sound kan hebben.” Dat de groep daarmee hun eigen sound goed weet te omschrijven is een feit. Met name de stem en handgebaren van zanger Nick doen erg denken aan charismatische frontmannen uit de New Wave periode. Echter, de show die de band vanavond neerzet is zeker geen nostalgische eighties revival. Inero weet een goede balans te vinden tussen een hedendaags geluid en kenmerkende invloeden van bijvoorbeeld Depeche Mode en The Smiths. De band legt met hun optreden de lat erg hoog voor de drie nog volgende acts van vanavond.  

Mocht er een prijs zijn voor ‘Best Dressed Band’ dan is de derde band op het programma Lukewarm Ocean een absolute kanshebber. De gifgroene puntige schoenen en het nonchalant geknoopte overhemd van zanger Mike Eelkema springen meteen in het oog. Ook muzikaal komt de band goed uit te verf. Naar eigen zeggen is de groep geïnspireerd door Pearl Jam, Queens of the Stone Age, Red Hot Chili Peppers en Led Zeppelin. Naast de invloeden van deze grote namen in de (alternatieve) rockmuziek zijn er ook overeenkomsten te horen met hedendaagse gitaarbandjes uit de regio zoals bijvoorbeeld het Rotterdamse Afterveins.  

Na een soepele changeover staan er vijf heren uit Brabant in de startblokken. Het is voor de oplettende bezoeker even een raadsel waarom Awash is uitgekozen voor de Band Boost 2015. Was deze talentenjacht dan niet uitsluitend voor acts uit de regio Dordt?  De presentator neemt bij aankondiging van de band alle twijfels weg: één van de bandleden is vrij recent verhuisd naar Rotterdam en zo kwalificeerde de groep zich dus alsnog voor Band Boost. Grensgevalletje of niet, dat we blij mogen zijn dat Awash bij de selectie zit wordt na het eerste nummer al duidelijk. Met de geweldige stem van Geert van der Burg die overtuigend doet denken aan bijvoorbeeld een Eddie Vedder (Pearl Jam) en aangevuld met nog een viertal zeer getalenteerde muzikanten, vraagt diezelfde oplettende bezoeker zich nu misschien af waarom een band met zo’n volwassen geluid überhaupt nog mee moet doen aan een talentenjacht. Awash speelt vanavond vijf nummers waarvan er vier nog nooit live zijn gespeeld. Eentje wordt opgedragen aan het pas geboren dochtertje van Van der Burg. Een heerlijk sentimenteel gebaar, waar uitgebreid voor gejoeld en geklapt mag worden. Het publiek is in ieder geval om, maar of de band ook hoge ogen gaat gooien bij de vakjury daar durft niemand op dit moment een uitspraak over te doen.  

Steeds nadat het laatste akkoord van een band is uitgedoofd springt presentator Bosse Beckers het podium op, gevolgd door een assistent met een decibelmeter om te bepalen welke band zich door het publiek naar de halve finale kan laten applaudisseren, want “Je kan nog zo zuiver spelen en mooi zingen, maar wanneer je als band het publiek niet mee krijgt ga je het toch niet maken.”  

Waardige afsluiter van vanavond is Loft52. De band die ooit begon als een experiment op de zolder van één van de bandleden heeft een behoorlijke fanbase van kinderen en echtgenotes meegenomen die de decibelmeter haast doet springen. Zal het echter genoeg zijn om door te mogen naar de finale? Terwijl de huis-DJ een bak met stuk voor stuk goeie singletjes te voorschijn heeft weten te toveren, vergadert de vakjury. Zij die zodadelijk worden uitgekozen gaan direct door naar de finale. De band wiens aanhangers de meeste decibellen bij elkaar weten te schreeuwen zal de jury alsnog moeten overtuigen tijdens de halve finale op zaterdag 28 maart.  

Een kwartiertje later dan gepland betreedt de presentator opnieuw het podium, ditmaal gevolgd door de vierkoppige Band Boost vakjury. De publieksprijs gaat, niet geheel onverwacht, naar Loft52. Het meebrengen van kinderen die nog ongegeneerd kunnen gillen als dit aan hen gevraagd wordt blijkt te hebben gewerkt. Wat de vakjury het beste optreden van vanavond vond is voor sommigen echter wel een verrassing. Toch hebben de vier specialisten er naar eigen zeggen niet lang over na hoeven denken en stuurt zij Golden Caves omwille van hun muzikaliteit en overall performance direct door naar de finale die gehouden wordt op zaterdag 25 april.

De tweede ronde van Band Boost 2015 was een zeer geslaagde avond en onderdeel van een ontzettend leuk initiatief waar de organisatie dan ook alle complimenten voor verdient. En of we het nu eens zijn met de uitslag of niet, er valt na vanavond in elk geval niet te ontkennen dat de regio Dordrecht nog steeds barst van het talent.