Fanatics Open Podium seizoen 2014-2015 4e voorronde

De finale komt langzaam maar zeker dichterbij

Terrence Pinas ,

Het was woensdag 4 februari alweer tijd voor de vierde voorronde van Fanatics in GROUNDS Rotterdam. Talenten konden bewijzen dat ze goed genoeg waren voor de finale en maakten kans op de hoofdprijs van 1.000 euro. De aandacht van 3voor12 Zuid-Holland ging vooral uit naar de r&b, hiphop en rap acts. Er waren dit keer drie van zulke acts met elk hun goede en minder goede punten.

Soulmade is een negentienjarige rapper uit Rotterdam-Zuid die twee korte rapnummers doet die in principe allebei over hetzelfde gaan, maar op twee totaal verschillende manieren worden gebracht. Bij het eerste nummer 'Schapen' lijkt het alsof hij nog moet opwarmen, het nummer gaat over of je je leven leidt als een nutteloos wezen. Bij het tweede nummer 'Keuzes maken' zit hij er helemaal in en brengt hij zijn boodschap met veel meer overtuiging. Het lijkt dan ook alsof hij over zijn eigen ervaringen vertelt.

'Why' is een zelfgeschreven nummer van Gideon, ondersteund door zijn drie achtergrondzangeressen en gitarist zetten ze een sterk optreden neer. Het publiek is muisstil terwijl de jonge zanger het bereik van zijn stem laat horen. Meeklappen is dan ook geen enkel probleem hoewel er wel even aanleiding moet worden gegeven, maar dat komt waarschijnlijk doordat iedereen aandachtig aan het luisteren is. 

Het rap-duo B-I-C (Bubble In Crew) eveneens uit Rotterdam-Zuid heeft geen tekort aan energie, want vanaf het begin spat het van het podium. Het nummer dat ze doen is het type hiphop waarbij je niet teveel moet nadenken, maar gewoon moet luisteren naar de beat en je hoofd op en neer moet bouncen. Stage presence en attitude goed, maar zoals één van de juryleden terecht zegt: ”Je moet het mooie in het lelijke zien”. 

De winnaars
De publieksprijswinnaar is de band No Strings Attached die het nummer 'All along the watchtower' van Jimmy Hendrix uitvoert. De juryprijswinnaar is Gideon met zijn zelfgeschreven nummer. Er zijn nog drie voorrondes te gaan voordat de halve finale zal plaatsvinden.

De volgende voorronde van Fanatics vindt plaats op woensdag 4 maart, wederom in GROUNDS