The Pendulum’s Motion – ‘More Than This EP’

Lonken is toegestaan, zolang het maar wel naar de juiste is

Stan Houppermans ,

Afgaande op de (zelfgeschreven?) biografie van The Pendulum’s Motion zakt de moed je al voor aanvang in de schoenen. “Rockmuziek die wel naar het commerciële neigt” staat er onder meer. Dat roept de wrange smaak van een band als The Scorpions op: slecht gearticuleerde op volume gebaseerde Engelstalige Duitse eenheidsworst die als marketingproduct uiterst goed verkoopbaar is gebleken bij de grote grijze middelmaat…

Hoe aangenaam verrassend is het dat ‘More Than This’ in tegenstelling tot bovenvermelde verwachting hele andere associaties oproept. Het neigt zeker naar “het commerciële”, maar zeker niet genoeg om te verafschuwen.

Bij de nieuwe EP van The Pendulum’s Motion is dat wel te danken aan de back-beats van Dirk van Cleef, de partijen van bassist Sander de Wit en, in het bijzonder, aan het werk van gitarist Joren Sterk. Daarmee is niet gezegd dat de zangpartijen van Sean Pithie slecht zijn. Ze zijn met momenten alleen minder overtuigend, alsof de lat soms nét even te hoog ligt.

De vier nummers zijn kwalitatief meer dan goed geproduceerd door Nicolas Delépine. Qua opbouw is deze EP weloverwogen: vanuit een veilige start ontwikkelt het eerste nummer ‘A long way to go’ zich tot iets wat je zomaar in de Top 40 zou kunnen aantreffen. Een ‘Kravitz-song’ met uitstekende gitaarpartijen en sterke ondersteuning. Met het tweede nummer ‘More than this’ wordt het redelijk veilige pad van uitstekende funkpop achtige rockmuziek vervolgd. Maar dan, geheel in de geest van het genre (en omdat het schijnbaar zo hoort) is daar ineens ook ruimte voor melodrama en de daarbij gebruikelijke gitaarpartijen die in deze nog het meest lijken op het handelsmerk van Joe Satriani. Je moet er van houden.

Zanger Sean Pithie doet met momenten nog het meest denken aan Geoff Tate, zanger van Queensrÿche, en daarmee is ‘More Than This’ prima geschikt als ondersteuning voor een fietstochtje naar de supermarkt. Want tegen de tijd dat het allemaal wat irritanter begint te worden, is het alweer voorbij. The Pendulum’s Motion heeft met haar nieuwe EP geen onverdienstelijke productie in handen, maar mijn nieuwsgierigheid gaat toch meer uit naar een optreden van de band.

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Alle te reviewen muziek dient digitaal te worden aangeboden.