Plaatrecensie Miles & Elmar – ‘Miles & Elmar EP’

Prima debuut vol lichtvoetige singer-songwriterpop

Max van Zon ,

Het singer-songwriterduo Miles & Elmar bestaat al best een tijdje. Het eerste opgenomen nummer van de twee is al sinds september 2011 op de Facebook-pagina te vinden. Sindsdien hebben de jongelingen vooral met andere projecten naam gemaakt: Miles-Lee ken je misschien wel als de zangeres van de Haags/Rotterdamse band Thin Pillow en Elmar heeft een eigen platenlabel genaamd Tightest Records. Nu sturen ze in plaats van een enkel nummer hun eerste volledige ep de wereld in, en van verbetering is zeker sprake.

De plaat van Miles & Elmar opent letterlijk met vogelgezang. Bij twee van de nummers is er namelijk voor gekozen om te experimenteren met achtergrondgeluid en instrumenten. Dat hoeft geen slecht idee te zijn, maar bij opener ‘The forest’ blijven de vogels maar door de vocalen en gitaar fluiten wat erg afleidt van de muziek. Dat is zonde, want die klinkt prima. Miles-Lee zingt wat zachter en liever dan we gewend zijn van haar eerdere werk en, alhoewel we haar liever kennen van het laatstgenoemde, is haar ingetogen stem ook erg mooi. Bij sommige uithalen is gelukkig haar vertrouwde vibrato te horen dat op momenten zelfs doet denken aan die van Jefferson Airplane-zangeres Grace Slick.

De composities zijn lichtvoetig en poppy, de kans bestaat hierdoor dat de ep over het hoofd wordt gezien door de al zwaar verzadigde markt van singer-songwriters. Spijtig, want het gebodene is stukken veelzijdiger dan de meeste keuzes die men heeft uit het hedendaagse aanbod. Pop, blues en country komen allen langs, wat opvallend veel stijlen zijn voor een verzameling van slechts vijf tracks. Enkel op het blues-achtige ‘We were the same’ pakt het niet helemaal goed uit: het nummer mist bas en drums, enkel door de gitaar en een koe-bel wordt het bij elkaar gehouden. 

Uitschieter op de plaat is ‘Now and then’. Het begint erg simpel met een gemiddelde aflopende baslijn, maar bouwt zich naarmate het vordert qua dynamiek steeds verder op. Ook zijn er geen toegevoegde effecten te horen zoals op de openingstrack. Geen vogelengezang dus, maar een vocaliste en een gitarist die aantonen gewoon heel goed muziek te kunnen maken.

Heel masculien is dit debuut van Miles & Elmar niet en het zal niet iedereen kunnen aanspreken. Kwalitatief gezien is dit echter één van de betere ep’s die in het moderne Nederlandse singer-songwriterwereldje is uitgegeven. Opvallend, want het is ook nog eens een debuut. Jammer van enkele keuzes in de productie, maar het talent is er. 

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Alle te reviewen muziek dient digitaal te worden aangeboden.