Plaatrecensie FMG – ‘Piece Of Cake EP’

Te behapstukken als een kroket van de FEBO

Stan Houppermans ,

Opgegroeid in een Brabants dorp in de jaren zeventig als import met ruitjesbroek, alwaar het enige Antilliaanse gezin tussen de varkens, kippen, tomaten en op klompen in ster-dragende dikke bakken verplaatsende melkboeren, standaard verantwoordelijk werd gehouden voor iedere gestolen fiets, was ik door ‘afwijkend voorkomen’ zelfbenoemd veroordeeld tot literatuur van Deelder met een fascinatie voor de muzikale zelfkant van Rotterdam. Jazz was toen ‘mijn ding’. Iets waarvoor ik ’s nachts niet zelden uit het raam klom om met mijn duim omhoog 120 kilometer naar Willen Vodkas Thelonius af te reizen, om ’s morgens via hetzelfde dakraam mijn bed weer te bestijgen. Mijn ouders wisten van niets. Althans, dat dacht ik.

Nu vijfentwintig jaar later ben ik nog steeds, niet zelden, flabbergasted over de muzikale kwaliteit die in het architectonische wonder genaamd ‘De Maasstad’ (ook al ligt Rotterdam helemaal niet aan de Maas), een onuitputtelijke muzikale stortvloed blijft ontspruiten. Noem mij een Brabander met Rotterdams chauvinisme. En ook al is, in relatie tot deze recensie, de muziek van FMG (aka Family Money Gang) niet direct hetgeen ik standaard tot me neem; ik kan niet anders dan buigen voor de gelikte productie van dit gezelschap waarvan de leden zich individueel al eerder hadden bewezen en samen ijzersterk chauvinisme prediken.

Taaltechnisch kost de Mokro-Caribische rap me soms wel wat moeite. Teksten als “je moet niet liegen tegen mij”, en “die bloemetje” zorgen met momenten voor samengeknepen bilspieren. Maar dat staat allemaal in schil contrast tot de vloeiende muzikale vanzelfsprekendheid die uitnodigt om vannacht in La Luna op de Mauritskade op zoek te gaan naar een dansje, ondanks dat ik daar nog nooit naar binnen ben gelopen.

FMG’s ‘Piece Of Cake’ trapt af met een uitnodigend pianodeuntje om direct aanspraak te maken op het concept ‘vriendschap’ en daarna allerlei problemen door te nemen die vooral over amoureusiteit gaan. Een onderwerp van de straat waar emotie boven ratio prevaleert in taalgebruik en deze ouwe lul soms geen pepernoot van snapt, omdat oude stempels nu eenmaal ‘hoor en wederhoor’ hanteren. Maar onder aanvoering van Gio met zijn typerende Gio-sound, is dit album er één die je verorbert als een vette hap van de FEBO op zaterdagnacht. Het is gewenst, behapbaar en staat als een huis, ook al behoor ik niet tot de doelgroep.

Oordeel vooral zelf, want ‘Piece Of Cake’ is de moeite waard! 

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Alle te reviewen muziek dient digitaal te worden aangeboden.