Interview met Dope D.O.D.

Vol gas op tournee

Martin de Kruijter ,

Het Groningse Dope D.O.D. mag zonder meer bestempeld worden als Neerlands grootste hiphop act. Toch trekt de formatie binnen de landsgrenzen nog steeds minder publiek de zalen binnen dan buiten de landsgrenzen. Aan de vooravond van de presentatie van ‘UGLY’, Dope’s nieuwste EP, vroegen wij ons af waar dit nou door komt én, belangrijker nog, of het de mannen überhaupt nog kan schelen dat het zo is. Daags na het optreden in de Heineken Music Hall spraken wij met één van de sinistere drie, Skits Vicious.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zaten er gisteren eigenlijk nog wel mensen in de zaal nadat Die Antwoord het podium had verlaten?
Skits Vicious: “Ja man, het was echt vet, goede sfeer ook! We stonden in het kleinere gedeelte van de HMH en het stond stampvol, ook veel mensen die onze muziek kenden. Op zich hadden we niet heel veel tijd om te spelen, 40 minuten of zo, maar onze dj hield de sfeer er goed in en wist het publiek goed binnen houden.”

Goed om te horen dat het druk was, met publiek dat jullie muziek kent. Dit is in Nederland zeker geen zekerheid, in tegenstelling tot in het buitenland. Waarom is dat eigenlijk denk je?
Skits: “Het is een combinatie van dingen. In Nederland is er een scene die op het moment echt gericht is op Nederlandstalige hiphop en wij vallen daar natuurlijk buiten. We zijn op dat punt niet echt heel actueel. Daarnaast hebben we ook een imago dat niet direct iedereen aan zal spreken, een beetje sinister en duister. We hebben hier in Nederland overigens wel een flinke harde kern die ons overal volgt.”

En waarom slaat jullie muziek dan wel zo goed aan buiten onze grenzen?
Skits: “In het buitenland zijn er echt scenes die gefocust zijn op Engelstalige hiphop en alle nieuwe dingen goed in de gaten houden. Daar zijn wij een paar jaar terug door opgepikt omdat we toch echt wel iets anders doen dan de rest. Maar uiteindelijk maakt het niet uit waar je succes hebt natuurlijk. Is het hier in Nederland, dan spelen we hier. Is de vraag er vanuit het buitenland, dan gaan we daarheen. Het is een simpele kwestie van vraag en aanbod.”

De komende tour trekt door een groot deel van West-, Oost- en Zuid-Europe heen. Naar welke shows kijk je vooraf het meeste uit?
Skits: “We waren vorig jaar samen met Onyx in Sofia, Bulgarije, goede sfeer en een hele vette show speelden we daar. Dus daar kijk ik zeker naar uit om naartoe terug te gaan. In Frankrijk spelen we ook altijd lekker en dit jaar wordt Italië ook heel vet. We spelen daar samen met Machete Crew en SALMO en die zijn echt helemaal te gek. Moet je zeker even checken. En we gaan voor het eerst naar Denemarken en Noorwegen. Mooie landen, ben benieuwd hoe het daar zal gaan.”

Wat kan het publiek zoal verwachten tijdens de komende reeks optredens?
Skits: “Zoals altijd hebben we weer vette visuals op het podium en we spelen een vrijwel geheel nieuwe set. De laatste jaren hebben we best wel veel werk gemaakt zoals de tracks op ‘Master Xploder’ natuurlijk, maar ook het nieuwste materiaal dat onder andere op de nieuwe EP ‘UGLY’ staat zullen we spelen. Het wordt gewoon een hele gave gevarieerde set.”

Vertel eens iets meer over ‘UGLY EP’.
Skits: “Het is een EP geworden met zes hele vette tracks met interessante producties door onder andere Twan van de Opposites, Blacksunempire, Posij en Oiki, een opkomende Russische rapper. En één van de tracks is samen opgenomen met Redman, ‘Ridiculous pt II’ als vervolg op deel 1 die op ‘Master Xploder’ stond. Weinig nummers, maar wel veel variatie dus. De EP wordt in andere Europese landen met een aantal bonustracks uitgebracht trouwens. ”

Wat is eigenlijk het verhaal achter de hoes van de EP?
Skits: “Ja dat mannetje, daar zit echt een goed verhaal achter. In de tekening zitten elementen verstopt van alle drie de bandleden, zoals het lange haar aan de ene kant van zijn hoofd en de mohawk aan de andere. En de positie waarin ‘ie zit, daar zit ook een verhaal achter. Die is namelijk geïnspireerd op de oorspronkelijk Elephant Man, de freak uit eind 19e eeuw die voor entertainment werd misbruikt. Dit sluit ook aan bij het thema achter de EP: turning something ugly into something pretty.”

‘Trapazoid’ is de eerste single van de EP. Hoe doet die het tot nu toe?
Skits: “De single doet het tot nu toe echt goed! Binnen drie weken hadden we al meer dan een half miljoen views en er komen iedere dag nog steeds 15-20.000 views bij. Dus die doet het lekker.

De EP-presentatie is deze keer in de grote zaal van Vera Groningen en niet in Simplon. Waarom is dat?
Skits: “We hebben al drie keer eerder nieuw werk gereleased in Simplon en gek genoeg hadden we nog nooit in Vera opgetreden. We hadden wel meegedaan bij shows van anderen, MC-en en zo, maar nog nooit een volledige eigen gig. Dit leek ons wel een goede gelegenheid om daar verandering in te brengen.”

Tenslotte zijn we nog benieuwd wanneer we weer een volwaardig nieuw album kunnen verwachten van jullie?
Skits: “Ik wil daar nog niet teveel over kwijt, maar we hebben een aantal projecten in the works, dus hou ons vooral in de gaten het komend jaar!” 

Aanstaande vrijdag 6 februari staat Dope D.O.D. in de Vlaardingse Kroepoekfabriek.

Het volledige tourschema is na te kijken op Facebook.