Interview Immanuel Spoor

Gelijkgestemdheid is tof

Robin Stroop ,

Donderdag 5 februari is het plein rondom de voeten van Santa Claus, beter bekend als Kabouter Buttplug, het middelpunt van Eendracht Festival. Iedereen zag de stickers, de flyers bomvol namen in verschillende kleurtjes, een mooie lijst met locaties en tot nu toe hebben bijna 1.900 mensen hun aanwezigheid aangevinkt op Facebook. Tot onze grote schrik moeten we concluderen dat 3voor12 Zuid-Holland veel te weinig aandacht besteed heeft aan de eerdere edities en gezien we over twee dagen tijdens de vijfde editie met 18 redactieleden een ‘ren je rot’ uitvoeren om zoveel mogelijk van het immense programma te kunnen verslaan én met vier acts een videosessie gaan opnemen, wordt het nu wel eens tijd om uit te zoeken waar al die gelijkgestemdheid vandaan komt. En wie beter om die vraag te beantwoorden dan geestesvader van het festival Immanuel Spoor.

Dus, wat is het Eendracht Festival nu eigenlijk?
“Een paar jaar geleden vonden wij dat er te weinig plekken waren om Rotterdamse bandjes te bekijken. Zo is het Eendracht Festival opgericht, een festival dat een plek geeft aan alles wat tof is uit de stad, zonder de ambitie om groot te worden. Dat werkte heel goed! De tijden zijn inmiddels veranderd en uit diezelfde urgentie zijn veel podia ontstaan, maar EF is evengoed ontwikkeld.”

Jullie zijn volwassen geworden?
“Hahaha. We verbinden.”

Dat klinkt heel nobel ;)
“Er gebeurt zoveel tofs in de stad. Wat wij proberen te doen is scenes verbinden, kunstdisciplines, maar ook makers en organisatoren, door middel van een container constructie. Waarmee wij bedoelen dat we vragen scenes welke organisatie hun scene kan uitdragen, welke bands tof zijn. Die organisatoren, ofwel de hosts, koppelen we aan een locatie en zijn zelf verantwoordelijk om te programmeren wat er op dat moment tof is. Tegenwoordig is dat niet alleen maar muziek, maar ook poëzie, breakdance, noem maar op. Iedereen is welkom.”

Je bent nogal liefhebber van het woord “tof”, maar wat maakt editie 5.0 nou zo tof?
“We zijn een bottom up organisatie, ooit begonnen met de wens om toffe dingen een podium te bieden. Ik ben er trots op dat grotere en gevestigde namen meedoen en ons blijven supporten en andere grote spelers als Music Matters, Baroeg, Poetry Circle en BIRD zich willen aansluiten bij het Eendracht Festival. Ook is het gaaf dat Gouvernestraat één van de locaties is. Voorheen was het een mooie plek waar allerlei leuke dingen gebeurde en tegenwoordig, na een tijd leeg te hebben gestaan, houden ze zich tijdelijk bezig met theaterproducties. Jammer dat het onduidelijk is wat er mee gaat gebeuren, het is eigenlijk het perfecte poppodium.”

Leest u mee, gemeente Rotterdam?
“Haha. Natuurlijk is het een oud pand middenin bewoond gebied en heb je dus te maken met geluidsoverlast, maar met een beetje budget en bijvoorbeeld een doos-in-doosconstructie heb je wel een te gek poppodium midden in het centrum van Rotterdam, met vier zalen voor 80 tot 600 bezoekers. Just saying.”

Point taken! Maar Immanuel, waarom moeten we er allemaal bij zijn aanstaande donderdag?
“Programmeurs kunnen komen om alle toffe artiesten van nu en Rotterdamse bodem te bekijken. De bezoekers komen om te dansen, biertjes te drinken en toffe bandjes te checken. En er is warme chocomelk op het plein! ;)” 

Het Eendracht Festival is aanstaande donderdag 5 februari vanaf 16.00 uur ‘s middags tot diep in de late uurtjes in WORM, Gouvernestraat, Rotown, Vibes, Bar3 en op het Eendrachtsplein.
Meer informatie is te vinden via Facebook.