Interview met Disturbance: punklegenden van eigen bodem

"Dat gezeik is juist heerlijk!"

Lars Nebel | Foto's: Brian van Rensen ,

Wie nog nooit van Disturbance heeft gehoord, heeft de afgelopen twintig jaar onder een steen geleefd. Tenminste, dat geldt als je jezelf een klein beetje punkliefhebber noemt, want deze heren hebben tijdens hun loopbaan niet alleen de Nederlandse scene veroverd, maar hun muziek is met de jaren de hele wereld over gegaan. Op 28 februari speelt Disturbance in de Van Nelle Fabriek tijdens ScumBash, de perfecte aanleiding voor een gesprek met ‘Rubbere’ Rob, Dim, Joz en Ome Jo tijdens hun wekelijkse oefensessie.

Rob (zanger) trapt het gesprek af: "Wanneer zijn we nou begonnen? ‘95? '96?" Het antwoord komt gezamenlijk van gitarist Dim ("In 1996 hebben we voor het eerst die tapes opgenomen") en bassist Joz: "Het is in ieder geval een tijd geleden. We hadden toen we net begonnen zelfs een andere naam, maar schrijf die maar niet op." Rob: "We waren dan in '95 al bij elkaar. Maar ja, wat is het bestaansrecht van een band? Je eerste keer de oefenruimte in, of je eerste keer optreden? Ik vind het in ieder geval wel bijzonder dat we al zo lang een band zijn. Wij drieën kennen elkaar al sinds de lagere school. Onze drummer Jo zit er nu ook al vijf jaar bij, maar die kenden we daarvoor ook al lang. De punkscene is niet zo groot, dus je komt elkaar sowieso de hele tijd tegen en goede drummers zijn bovendien altijd al dun gezaaid geweeest. Jo kwam hier in ieder geval in een warm bedje terecht." 

Rob vervolgt het gespek: "China, dat was een ervaring. 10.000 kilometer en tien shows in tien dagen. Alles tussen Beijing en Hong Kong, met de trein. Je kunt het je nu niet voorstellen, maar wij waren destijds pas de tweede punkband ooit in China. Er is zelfs een delegatie van de Nederlandse ambassade naar ons komen kijken omdat het zo bijzonder was. Kort voordat wij daar kwamen mocht je daar niet eens gitaar spelen!" Joz: “Dat was zowel voor de mensen daar als voor ons een hele belevenis. Een gozer uit China die een gedeelte van de tour met ons meereisde, vond het zo erg dat hij niet mee mocht naar Hong Kong, dat zeker toen echt een op zichzelfstaand regime had, dat hij zichzelf van een flat wilde gooien. Hij hing letterlijk al aan het balkon!” Rob: "We zijn niet zo lang geleden nog gevraagd om een kort filmpje op te nemen, wat vertoond gaat worden bij de opening van een nieuwe rockbar in China. Ze zijn ons daar nog niet vergeten.”

Dim: "Als je al zo lang bij elkaar bent als wij, dan heb je op een gegeven moment een hele stapel van dat soort mooie verhalen. En ook blijft je muziek zich op de een of andere manier verspreiden. Zo kwam ik een keer een exchange student uit Indonesië tegen die ons blijkbaar kende en ons helemaal te gek vond. Of iemand uit Israël, die bleek al jaren naar onze muziek te luisteren. Dan vraag je je toch af hoe dat daar in godsnaam terecht komt." 

De jaren '90 waren volgens Disturbance de beste punk jaren, of in ieder geval de drukste jaren voor de band. Die druk eiste zijn tol: zo viel de band in 2008 uit elkaar, maar werd kort daarna (met Jo op drums) weer herboren. Rob: "The Nineties waren echt waanzinnig! Toen leefden we echt voor de band. Drie keer per week optreden, volle zalen." Dim vult aan:"Dat was wel heftig hoor. Mega druk. Dan komen er toch meer en meer frustraties naar boven. Misschien was die stop in 2008 wel even goed voor ons. We waren er toen een beetje klaar mee." Joz: "Het is eigenlijk toch een uit de klauwen gegroeide hobby. Soms lagen, en liggen, we zelf krom om de merchandise te betalen. Daar heeft niet iedereen begrip voor. We speelden een keer in Duitsland toen zo'n punker een gratis vest kwam vragen. Toen ik uitlegde dat dat geld kost werd 'ie boos op mij! Wat moet je daarmee?" Jo: "We spelen nu ook veel minder dan toen. Twintig shows per jaar is denk ik een goed gemiddelde van hoe vaak we optreden."

En dan deze maand Scumbash, primetime, voor de Schotse punkers van The Exploited, de vroegere idolen van Disturbance. Joz: "Scumbash wordt heel vet. Ik krijg er alleen maar meer zin in." Jo: "Spelen met The Exploited is altijd heel gaaf. Om daar met hen te staan geeft toch steeds weer een gevoel van: ja! Ook al hebben we inmiddels tig keer met die gasten gespeeld. Verder doen die grote shows me niet zo heel veel. Scumbash is heel tof, maar ik speel net zo graag in een kraakpand. Dat is misschien zelfs wel leuker. Uiteindelijk gaat het vooral om de afwisseling." 

Op de vraag of er nog zalen of festivals die door Disturbance aangedaan moeten worden antwoordt Joz: "In augustus staan we in Blackpool op Rebellion UK. Dat stond al erg lang op onze bucketlist, maar het kwam op de één of andere manier steeds niet rond ook al hebben we inmiddels al meerdere keren op de Nederlandse editie in de Melkweg gestaan. In de nazomer van 2015 is het dan eindelijk zo ver en mogen we aantreden tijdens het festival in de Winter Gardens. Rebellion UK is toch een beetje het walhalla van de punk, maar ik vind het bijvoorbeeld wel heel jammer dat we nog niet op Speedfest hebben gespeeld. Zet dat maar in het interview."

Naast de gigs op ScumBash en Rebellion UK is er nog meer goed nieuws te melden: de band werkt hard aan een nieuw album en hun muziek is nu ook te vinden op Spotify. Heeft Disturbance nog meer plannen voor de volgende twintig jaar? Rob: "We hebben bijna genoeg materiaal voor een nieuwe full length en zijn op zoek naar iemand die het voor ons uit gaat brengen." Dim: "Een plaat uitbrengen is een stuk moeilijker dan vroeger, en toen was het ook al niet eenvoudig." Rob: "Maar een release dit jaar moet lukken." Jo: "Of niet. Dan volgend jaar." Rob: "Over een titel of vormgeving kan ik geen primeurtje geven, omdat we dat zelf voorlopig ook nog niet weten. In de Disturbance-historie is een goede hoes altijd erg belangrijk geweest, we besteden daar veel aandacht aan. Net als met de teksten van onze nummers willen we ook met het artwork wat overbrengen. En dan zijn we het eerst ook nog heel erg met elkaar oneens over dat soort dingen." Jo: "Als de één een artwork, stukje tekst of een titel helemaal geweldig vindt, dan is er altijd wel iemand die het dan juist superkut vindt." Joz: "We vullen elkaar gewoon goed aan. Ieder z'n eigen ding. Iedereen denkt wel altijd overal iets heel anders van, maar dat vind ik wel leuk aan onze band." Dim: "Ja, dat gezeik is juist heerlijk!"