Een thuiswedstrijd voor De Deeldeliers in BIRD

Jazz, jazz en nog eens jazz

Martijn van der Lienden | Foto's: Stefan van Alphen ,

Afgelopen zaterdag 21 februari stond ‘onze’ Jules Deelder met Hammond-organist Bas van Lier (of liever Dominee van Lier) in BIRD als jazzcollectief De Deeldeliers. In een uitverkochte zaal speelden ze hun eerste optreden van de clubtour 'Deeldelirium', een show die alleen qua naam al dampende opzwepende jazz voorspelde. Dat het ‘onze’ Jules was die optrad, werd des te duidelijker door de schrijfwedstrijd die eraan vooraf ging met het thema 'nachtburgemeester'. Maar in BIRD stond hij er niet als nachtbraker, echter vooral als jazzfanaat.

Jules Deelder is alomtegenwoordig vanavond. Door de ontvangst met het glaasje bubbels en maestro Jules achter de draaitafel lijkt het alsof hij er persoonlijk op toeziet dat het publiek niets tekort komt. Met rusteloze bewegingen draait hij obscure jazz op langspeelplaat, zonder zich iets aan te trekken van het fotograferend publiek dat er gelaten omheen staat. Bijna met tegenzin gaat hij op verzoek naar de coulissen en nog binnen vijf minuten staat hij met De Deeldeliers op het podium.  

Het is vanaf het begin van het concert duidelijk dat het een ode wordt aan de jazz. De vier muzikanten delen een grote liefde voor improvisatie en ritme en weten het gevoel van het genre op oerdegelijke wijze uit te dragen. Vernieuwing is duidelijk niet de insteek. Ze wisselen klassiekers als 'Jungle strut ' en 'Brother give me a dime' af met eigen nummers, en daartussen korte intermezzo's van gedichten en humoristische opmerkingen. Van Lier heeft de muzikale leiding en houdt met het dragende orgelgeluid de solo's in bedwang. Die begeleiding in combinatie met de goede timing van drummer Erik Kooger en saxofonist Boris van der Lek voorkomt dat de nummers gaan vervelen en zorgen voor een goede afwisseling in de set.  

Deelder, die voor het grootste gedeelte comfortabel achter zijn enkele drum zit, geeft tussendoor zijn ongezouten mening over talentenshows ("Tegenwoordig denkt iedere puistekop datie kan zingen") en de zogenaamde 'blue note jazz' van Trijntje Oosterhuis: "Die stichters van Blue Note draaien zich om in hun graf!" Aangemoedigd door Van Lier draagt hij speciaal voor Rotterdam zijn reeks van gedichten over de lokale keuken voor. Op muzikaal gebied verzorgt hij enkele nummers van rake teksten en begeleidt hij elk nummer met een opzwepend ritme. Naast een goede afwisseling van rustige en aanstekelijke nummers is ook de vocale begeleiding door Ome Jules goed gedoseerd.  

Het is de charismatische Deelder die uiteindelijk centraal staat vanavond, zonder zich al te veel van het publiek aan te trekken. Hij speelt samen met De Deeldeliers jazz zonder compromissen en is daarbij, om zijn vocabulaire te gebruiken, “recht voor je kanis”. Hij moet na afloop bijna van het podium af worden getrokken om onvermoeibaar nog een poos vinyl te draaien. "Jazz is. Jazz leeft." is een veelzeggende passage van één van de mans gedichten. Als er een band is die de stijl levend houdt, dan is het De Deeldeliers wel. Dat is vanavond wel bewezen!