Sneeuw is een klootzak!

Column Lou DeScorpio

Lou DeScorpio ,

Mijn moeder is 60 en m'n vader is 66. Als je dat soort dingen hardop zegt realiseer je je ineens dat je zelf ook al een beetje een oud lijk begint te worden. Eigenlijk viel het mij tot nu toe niet zo op, omdat allebei m'n ouders verschrikkelijke bikkels zijn. Mijn vader staat bijvoorbeeld met z'n ouwe lijf gewoon nog vrolijk wasmachines en bankstellen te versjouwen als er iemand uit z'n vriendenkring moet verhuizen. Hij is gepensioneerd, maar werkt harder dan ooit. Ook m'n moeder laat zien dat ze nog geen oud vrouwtje is door gewoon op vakantie in Ecuador door de jungle te gaan banjeren. Mij niet gezien, geef mij maar strand en een biertje!

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een jaar of twaalf oud was en in de woonkamer van m'n ouderlijk huis snoeihard Mӧtley Crüe draaide. Mijn ouders waren zo tof dat ze dat gewoon toelieten. Mijn moeder zei dan wel “dat ze het niet zo heel erg mooi vond”, maar mijn vader zong uit volle borst mee met ‘Girls, Girls, Girls’ en ‘Kickstart my heart’. Nu hadden mijn ouders natuurlijk ook gewoon geluk met een zoon die naar zulke te gekke muziek luisterde, maar dat is weer een ander verhaal.

Nu we een jaar of 800 verder zijn beginnen mijn ouders ineens trekjes van ouderdom te vertonen. Dat is helemaal niet erg, want die trekjes van ouderdom zitten alleen aan de buitenkant. Die ouwe van mij staat nog steeds mee te blèren als er een gers nummer gespeeld wordt door zijn favoriete band (Shagging Ponies natuurlijk) en moeders stuurt met één hand haar parkeervak uit terwijl ze even haar handtas dichtritst en haar makeup bijwerkt.

En toen liep ik ineens met mijn moeder door de sneeuw.

Ik pakte haar arm vast en ondersteunde haar, bang dat ze haar heup zou breken of zo. "Stel je niet zo aan", zei ze, en liep met grote passen naar de auto. Haar Toyota Aygo was zo ver ingesneeuwd dat we niet uit het parkeervak kwamen, dus ik kon toch nog de held uithangen en gaf dat ding een duwtje terwijl mijn moeder het gaspedaal lekker intrapte. De banden vonden hun grip, de auto reed achteruit en ik pleurde bovenop m’n bek!

Daar lag ik dan, te wachten op het onbedaarlijke lachsalvo die uiteraard niet kwam. Want m'n moeder is een dame. Maar sneeuw, sneeuw is een klootzak!

Shagging Ponies zanger Lou DeScorpio vertelt over zijn ervaringen, al dan niet rock ’n roll gerelateerd. Een dagboek van een uit de klei getrokken parttime rockster met een gezonde dosis zelfspot.