Feaver speelt overtuigende thuiswedstrijd in Theater Walhalla

Release A Year From This Day

Frank Wever | Foto's: Robert Tjalondo ,

Na een lange voorbereiding waarbij ex-punkdrummer Tjeerd naar verluid eerst gitaar moest leren spelen om met Danny, Frank, Jaap en Julia als Feaver tot hun debuutplaat te komen, is het vanavond zo ver. Voor de officiële releaseparty wordt deze eenmalig met twee gast-blazers en producer Menno Bakker in River op tweede bas uitgevoerd. Gastmuzikant Goslink verzorgt met nieuw en oud werk solo de vrolijke opening. Theater Walhalla is tot de laatste stoel afgeladen eigenlijk te klein voor deze gelegenheid, wat het tot een des te gezelligere thuiswedstrijd maakt.

De knusse setting past Feaver nog altijd het beste voor de rond akoestische gitaar, bas en statige drums opgebouwde liedjes van zanger Tjeerd Broere. De set opent met Fool, een B-kant van A-kwaliteit, vol warme slide en accordeon. Vanuit de basis van droge drums wordt veel variatie geboden met het kale Bones, het climaxende – naar de vanavond DJ’ende el Pino knipogende – Count the Days en in Brother voor het eerst met blazers.

Het is dat uw recensent al enige tijd overtuigd is van de kwaliteit, anders was hij wel verkocht door het Wilco'ende Detroit met wederom trompetjes of het alt-country met mondharmonica, piano en slide gevulde Silence. De zang van multi-instrumentalist Julia Reinhold mag niet onvermeld blijven, zoals in plaatopener River en het door haar stem naar traditionele country hangende titelnummer welke over lijkt te vloeien in het met xylofoon en drums aanzwengelende Burn.

Het optimistische Conspiracy heeft opnieuw blazers, terwijl Train weer verstild met xylofoon en elektrische gitaar. Via Road To Perfection gaat de reis richting het steeds opgewektere folky Black Car als passende uitsmijter.

De plaat A Year From Now On zelf, waar het feestje om draait, is een klein juweeltje geworden. Deze fraaie 12 inch klopt als een bus van het herfstig artwork tot de winterse afsluiter Train, zie de stemmige animatieclip. Te koesteren voor de onvermijdelijke momenten waarop je medeliefhebbers van verfijnde indie/folk mee op reis neemt.

De conclusie laat zich inkoppen; het is verrekte jammer dat Feaver eenmalig rianter op het podium uitpakt, het goede nieuws dat de reguliere live-set steviger is, eveneens overtuigd en het land doorgaat.

Feaver – A Year From This Day staat op de Luisterpaal en sind vandaag in de platenzaak.