Vinylrecensie De Skaggerz – ‘Merkwaardige Wezens’

Elrik Wijnaendts van Resandt ,

De Skaggerz, weleens van gehoord maar wat een toffe Nederlandstalige band zeg. Doet me denken aan Doe Maar en Madness meets The Beat, The Specials en Bad Manners waarvan ik ook alle platen grijs heb gedraaid. Op dit album vind je waar ze goed in zijn, ska, reggae, punk, gitaarsolo’s een beetje dub en vooral op kant B zijn de invloeden van Klezmer duidelijk te horen.

De cover artwork van het door De Skaggerz op vinyl uitgebrachte album ‘Merkwaardige Wezens’ past goed bij de titel en tracklist. Op de voorkant van de hoes staat een ronde lijst met daarin een breed scala aan merkwaardige wezens. Een hoerige giraffe achter een raam, Adam en Eva met vreemde vogelmaskers etend van de verboden vrucht en een dude in zijn onderbroek zittend op een rots met een leeuwenkop op zijn hoofd. Op de achterkant staat de tracklist, vrij simpel maar prima. De cover art work is trouwens gemaakt door Jacqueline Huang en er is geknipt en geplakt door Quinten Bavelaar. Leuk om naar te kijken tijdens het luisteren van de eerste stampende track ‘Pensioen’, waarvan je de tekst makkelijk mee kan lezen op het bijgeleverde uitvouwbare tekstenblad. Cool gedaan en een leuke extra wanneer je de plaat koopt. 

Van kant A is ‘Ga je mee’ mijn favoriete track. Even een adempauze tussen al het party ska-geweld, lekkere dub geluidjes, reggae gitaartje en een simpele tekst over niets doen en chillen op de bank. Kant B begint met het nummer ‘Meisjes’ en is samen met ‘Dikkertje Dub’ meteen mijn favoriete track van de lp. Altijd lekker wanneer je een plaat omdraait en het niet voor niets is geweest. Het doet me bij vlagen denken aan de Amsterdam Klezmer Band. In deze track komt ook de titel van het album terug in het refrein. Zo aan het einde van de lp komt de eerder genoemde heerlijke track ‘Dikkertje Dub’ met af en toe een goed monsterlijk diep space geluid erin. Van mij mogen ze een album maken met alleen maar dit soort nummers, maar ik ben dan ook een dubfanaat.

Al met al zit deze plaat merkwaardig lekker in elkaar en als je van reggae en ska houdt dan is dit een leuke toevoeging in de platenkast. Fijn om weer eens een band te horen die niet afwijkt van onze moedertaal en zich niet schaamt voor wat grof taalgebruik. Koop deze plaat vooral op vinyl en support De Skaggerz zodat ze nog meer zwarte of gekleurde schijven kunnen persen!

Elrik van Espresso Records draait en verkoopt platen op festivals, markten, feesten en andere unieke locaties. Hij is het beste te omschrijven als een vinyl-professor met een neus voor het meest bijzondere zwarte goud dat er in Nederland en omstreken te vinden is. Meer informatie over Espresso Records staat op Facebook.

In november is Elrik op de volgende plekken te vinden:
16-11 Feelgood Market, Eindhoven
23-11 Sunday Market, Den Haag
29-11 Fenix Food Factory, Rotterdam
30-11 Original Market, Leiden