Vinyl Monoloog: Thin Pillow - 7"

Positieve verrassing in een klein hoesje

Elrik Wijnaendts van Resandt ,

Op de Grote Markt Den Haag raakte ik in gesprek met Miles, de getalenteerde zangeres van Thin Pillow. We hadden het over vinyl en ze vertelde me dat ze net een singeltje hadden uitgebracht. Een tijdje later lag het schijfje bij mij op de mat en was ik zeer positief verrast door de vette sound van dit Rotterdams/Haags bandje.

Met stevige vocals, funky baselines, veel Hammond tonen, strakke drums en gitaarsolo’s neemt deze band je mee naar de psychedelische rock sound van de late 60s en de 70s. De band speelde al op Parkpop, in het Paard en tourde deze zomer door Spanje en Portugal.

Het eerste wat me opviel toen ik dit singeltje voor het eerst in me handen had was dat de cover foto gemaakt is bij ‘Berts Records’ aan de Stationsweg, een van mijn favoriete platenwinkels in Den Haag. Die man heeft echt zo goed als alles wat je maar wil en de imposante muur met picture discs liegt er niet om. De band hangt wat rond in de platenzaak, drinkt een biertje en rookt een peukje. Tegenwoordig moet je wel lef hebben om met een sigaret op een album cover te staan. Ik ben onlangs een verzameling begonnen met platen waar mensen op aan het roken zijn. Goeie sluipreclame ook voor dat biermerk met die Hertog en die Jan. Al me al een leuke coverfoto, genomen door Timo Leo, die ook de rest van het stevige hoesje heeft ontworpen.  

Op kant A vind je ‘Take it while you can’, een lekker fuzzy en funky rock beat nummer en het zit goed in elkaar. De heldere vibrato vocals van Miles geven het een uniek karakter. Halverwege zit er fijne modulatie in en de vette hammond solo doet me sterk denken aan The Doors. Op kant B word je blij verast door het dromerige psychedelisch nummer ‘Manodea’ die je op 33 toeren moet afspelen. Een echte fijne track waarin je de diversiteit van de band goed kan horen. Lekkere gitaarsolo ook met flinke effectjes erop, ja dat doen ze goed.

Hopelijk zorgt Thin Pillow ervoor dat hun album snel af is, want ik zal het zeker kopen, mits ze het weer op vinyl uitbrengen natuurlijk. Maar aangezien ze zelf ook vinden dat hun muziek beter klinkt op vinyl lijkt dat me niet meer dan logisch. En wat de 7" betreft, je krijgt dus zeker waar voor je geld, want het plaatje kost bijna niets. Ga naar de website van de band of stuur ze een email en koop dat singeltje voordat ‘ie niet meer te krijgen is.

Elrik van Espresso Records draait en verkoopt platen op festivals, markten, feesten en andere unieke locaties. Hij is het beste te omschrijven als een vinyl-professor met een neus voor het meest bijzondere zwarte goud dat er in Nederland en omstreken te vinden is. Meer informatie over Espresso Records staat op Facebook.

In de komende tijd is Elrik op de volgende plekken te vinden:
23-11 Sunday Market, Den Haag
29-11 Fenix Food Factory, Rotterdam
30-11 Original Market, Leiden
07-12 Retro King, Den Haag