Vinyl Monoloog: kode9 + the spaceape – ‘Memories Of The Future’

Een plaat met een duistere dubsfeer die je nergens anders tegenkomt

Elrik Wijnaendts van Resandt ,

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 november vond in Den Haag het Rewire Festival plaats. Na een aantal zeer interessante en minimalistische performances in de Elektriciteitsfabriek en de Grote Kerk namen we de benenwagen richting het Paard. Bij de garderobe stond het kraampje van WORM “Instituut voor Avantgardistische Recreatie” uit Rotterdam waar mijn oog direct viel op twee kratjes vol met vinyl. Een selectie met zeker niet alledaagse platen staarde mij aan en schreeuwde “koop en luister mij”.

Eerst maar eens een dansje doen op de pompende techno ritmes van Koreless en Dauwd. De act waar ik het meeste naar uit keek was Simian Mobile Disco. Helaas was er maar één van het duo en draaide hij een DJ set, die overigens erg goed in elkaar zat, maar met z’n tweeën live vind ik ze toch een stuk leuker.Na de nodige biertjes en dansjes begaf ik mij weer naar de kratjes vinyl, toch nog ff kijken. Het iconische album ‘Memories Of The Future’ van kode9 + the spaceape op gekleurd geel vinyl sprak mij het meest aan, en aangezien kode9 ook op het Rewire Festival stond was de keuze snel gemaakt.

Naar mijn mening is ‘Memories Of The Future’ echt een pareltje die tot begin dit jaar niet op vinyl was uitgebracht. Inmiddels stonden er naast mij nog twee gegadigden voor deze lp en één daarvan had zijn pinpas al getrokken. Gelukkig kon ik snel afrekenen. “Jammer, zei die dude naast mij, dan moet ik hem maar op Discogs bestellen.” Tsja, het blijft toch echt leuker om een plaat in een krat tegen te komen dan deze online te moeten bestellen. 

Ik had dit album uit 2006 al een paar keer geluisterd op internet en wist dan ook dat het een heel gaaf album was. Begin dit jaar tijdens Record Store Day uitgebracht, een gelimiteerde uitgave van 2.000 platen op geel vinyl. Cyber rudeboy Kode9 brengt op dit meesterlijk getunede album een mix van post-jungle, 2 step en technische dub met vooral veel diepe lange bass tonen. De monotone en hypnotiserende spoken word flow van the spaceape geven deze plaat een lekkere duistere dubsfeer die je op geen enkel ander album tegen kan komen. Het doet me bij vlagen denken aan Linton Kwesi Jonson. Helaas is de geniale dubvocalist the spaceape begin oktober dit jaar veel te jong overleden.

Dit alles maakt het zeker de moeite waard om dit album eens te beluisteren. Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar grenzen zijn er om te verleggen. Mocht je de lp op vinyl tegenkomen aarzel dan niet en sla je slag. Zo rond de 25 euro zal het je kosten maar man ó man wat een vette sound. Eens kijken of ik de verleiding kan weerstaan en uit de buurt van die platenkratjes kan blijven.  

Elrik van Espresso Records draait en verkoopt platen op festivals, markten, feesten en andere unieke locaties. Hij is het beste te omschrijven als een vinyl-professor met een neus voor het meest bijzondere zwarte goud dat er in Nederland en omstreken te vinden is. Meer informatie over Espresso Records staat op Facebook.

In november is Elrik op de volgende plekken te vinden:
16-11 Feelgood Market, Eindhoven
23-11 Sunday Market, Den Haag
29-11 Fenix Food Factory, Rotterdam
30-11 Original Market, Leiden