Fanatics Open Podium seizoen 2014-2015 van start

Veel talent bij de eerste voorronde

Terrence Pinas ,

Het was weer zover. Op 6 november stond na een korte zomerstop het platform voor talent Fanatics Open Podium weer op het programma in GROUNDS Rotterdam. Rappers, zangers, spoken word artiesten en zelfs beatboxers konden laten zien wat ze in hun mars hebben, waarbij 3voor12 Zuid-Holland vooral aandacht heeft voor de rap en r&b acts.

In de categorie Talenten is het duo Rechtstaat de eerste rap act van de avond met hun nummer 'Goudkoorts'. Compleet met goudkleurige jassen, maskers en gouden chocolademunten die het publiek in worden gegooid is hun act bijzonder te noemen. Energie komen deze jongens zeker niet tekort. Terwijl ze springend van links naar rechts over het podium bewegen proberen ze het publiek mee te slepen, wat ook lukt. Bij rap acts is het vaak zo dat er alleen naar de beat wordt geluisterd, omdat de rappers vaak niet te verstaan zijn. Dit was helaas ook af en toe het geval bij Rechtstaat wat jammer is, want hun boodschap “laat je leven niet leiden door geld” zou gehoord moeten worden. 

De tweede rap act is van Brendo die de artiestennaam GS draagt. Voor hij begint aan zijn optreden geeft hij aan dat het nummer over zijn leven gaat. Als wat hij allemaal in het nummer aangeeft waar is, dan probeert hij op zijn manier een positieve draai aan zijn bestaan te geven. Ondanks alle steekpartijen, vechtpartijen en wapens, kiest hij toch voor de pen om nummers te schrijven en muziek te maken. GS’ flow is goed te noemen, hij is duidelijk verstaanbaar en een goede beat brengt het geheel samen. Realisme of boosten, rappers maken hun eigen keus hierin en GS heeft zijn beslissing met dit nummer duidelijk gemaakt. 

Cooper zoekt naar de vrijheid van morgen. Zijn teksten zijn goed verstaanbaar en het nummer heeft een lekkere beat, hij oogt alleen nog wat onzeker op het podium. Rappers horen een beetje attitude te hebben, wees zeker van jezelf en kijk niet naar beneden. Zeker niet als je wat te vertellen hebt.  

Wat valt er te zeggen over een vijftienjarige dame die begint te zingen en alle mensen aanwezig stil vallen en aandachtig beginnen te luisteren? Runner hoeft totaal geen moeite te doen om het publiek mee te laten klappen. Ondanks dat ze een geweldige act neerzet staat ze toch zenuwachtig op het podium met trillende handen. Eén van de betere acts van de avond.  

Elke editie van Fanatics Open Podium worden er een publieksprijswinnaar en een juryprijswinnaar gekozen die beide direct doorgaan naar de finale. De publieksprijswinnaar van de eerste editie is een danseres genaamd Ola. De juryprijswinnaar is de beatboxer Timmeh Beatbox.

De eerste editie van het nieuwe seizoen van Fanatics heeft veel talenten getrokken, de volgende ronde vindt op woensdag 3 december plaats, wederom in GROUNDS.