Plaatrecensie Emellan – ‘Noorderlicht’

Alsof de Grootheid zelf een album heeft opgenomen

Stan Houppermans ,

Richard van der Keur besloot, nadat hij ruim twee jaar in Rij 12 had gestaan, zijn eigen pad te volgen. Waarom zou je ook in Rij 12 gaan staan als je vol inspiratie zit? Met een duidelijke voorkeur voor het geschreven woord kun je toch het beste je boodschap zelf overbrengen. Zo was daar Emellan geboren, wat zoiets betekent als “tussen”. Waar precies tussen is me niet helemaal duidelijk. Tussen hemel en aarde, tussen jong en oud, tussen goed en slecht? Geen idee, maar oordeelt u vooral zelf.

In het dagelijkse leven is Richard commercieel tekstschrijver en goochelt hij met woorden die andermans boodschap vertolken. Zonder enige twijfel is muziek maken zijn grote passie en vermoedelijk wandelt hij graag uren met zijn, naar ik aanneem Zweedse wederhelft, ter inspiratie filosoferend door het adembenemende landschap aldaar. En laat dat nou nét een omgeving zijn waar mogelijk iets te veel frisse lucht is, en in combinatie met het benemen van adem, tot vreemde visioenen kan leiden. Bijvoorbeeld het Noorderlicht. Ook al vindt dat verschijnsel haar oorsprong in magnetisme. 

Met zijn album ‘Noorderlicht’ heeft Emellan een persoonlijk meesterwerk voltooid. Het zit zo gelikt in elkaar dat ik er van in mijn broek moest plassen. De over-gearticuleerde spraakwaterval die wordt ondersteund door een enorm elektronisch keuzemenu van klanken, past in een wereld waar je eigen gras net zo groen is als dat van de buren. Het zou de topact kunnen zijn op de EO jongerendag waar 50.000 uitzinnige gelovigen hem zullen omarmen alsof de Grootheid zelf op het podium staat. Gecombineerd met het schattige accent van zijn, zoals gezegd vermoedelijk Zweedse wederhelft, die een mopje meezingt, roept bij mij het beeld op van een kerststal. Het is tekstueel eindeloos afgewogen en mier zoet.

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er ongetwijfeld luisteraars zijn die zich door ‘Noorderlicht’ van Emellan prompt bevrijd zullen voelen van al hun dagelijkse zorgen, of steun vinden in zijn boodschap om daarna vreugdevol met geopende armen naar het plafond te kijken. Andere daarentegen gaan liever over tot de orde van de dag, want het magnetisme van ‘Noorderlicht’ is op mij niet van toepassing.