Plaatrecensie 'Beatbakkers Beattape 4’ Plaatrecensie 'Beatbakkers Beattape 4’

Mondiale ondergrondse metrosound

, Stan Houppermans

Plaatrecensie 'Beatbakkers Beattape 4’

Mondiale ondergrondse metrosound

Stan Houppermans ,

In de week dat de grootste bakker van Rotterdam, Klootwijk, zijn winkels in de etalage zette, opende de heren van Upcoming Producers hun ovendeuren. Het resultaat van een beproefd recept, waarvan het beslag ditmaal bestaat uit alleen de beste ingrediënten, smaakt naar meer. Zo overtuigend als het product, is ook de naam: Bigger, better, beats. Rotterdam blinkt onder de oppervlakte nog steeds uit in (zo nu en dan) obscure meeslepende kelderklanken.

Al ruim een half decennium voordat de wereld op zwart zou gaan door de wisseling van een millennium, beleefde Rotterdam haar dansbare hoogtijdagen. De stad was vergeven met toegankelijke en minder vindbare deuren. Daarachter gebroederlijk, al dan niet gevoed door de eerste XTC-pil, het Duifje: een constante zoektocht naar de onblusbare drang tot het herbeleven van dat allereerste moment. Disco was met een nagenoeg militaire coupe overmeesterd door nihilisme. Simulaire lijnbewegingen en zorgvuldig ingeprente songteksten moesten plaatsmaken voor intuïtie en een oncontroleerbare drang om zonder gedachte eindeloos te blijven dansen. Het was geen keuze. Alles van binnen riep dat het moest. De geest werd gezuiverd tot de essentie.

Geen overdesignde producties met publiek dat vooral zichzelf kwam bevlekken, maar ware beatlovers die door de doffe klanken vanachter kleine deurtjes ergens in de stad als ratten door een fluit werden aangetrokken. Alles draaide om muziek, niet om de podiumfetisjist die met zijn laptop de wereld rondvliegt. Het typeert Rotterdam. Klanken van staal met een zekere vorm van afstandelijkheid die je samen deelt.

Up-and-coming producers nodigen je uit voor een tocht door de krochten van de wereld. Met producers uit onder meer Chili, Israël, Venezuela en Mozambique wordt glashard onderstreept dat het ondergrondse geluid universeel is en Rotterdam het kloppende hart. 'Beatbakkers Beattape 4’ neemt je mee op reis door het verleden en heden, met herkenbare, verrassende, dansbare, dromerige, geile, relaxte en opzwepende melodieën. Goed voor een wilde nacht in bed, met je raam open cruisen door de stad of dansend in gezelschap ergens onder de grond als muzikale smaakmaker, om aan het einde ervan veilig te worden thuisgebracht door het betrouwbare geluid van de Meesterbakker himself, Sneak E.

‘Beattape 4’ is een onmisbaar muzikaal resultaat voor mijn generatiegenoten die, voordat je vijftig euro entree moest betalen voor een blik op een dance-megalomaan, regelmatig de zon zagen opkomen, en voor iedereen die zich afvraagt hoe het toen was. Een waarschuwing vooraf. Eenmaal geconsumeerd in de juiste setting, met de juiste mensen en wellicht de juiste drugs, is er geen weg meer terug en begint ook jou zoektocht naar de onblusbare drang tot het herbeleven van dat allereerste moment.

'Beatbakkers Beattape 4' is te downloaden via de website van Upcoming Producers.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam