Muziek is dat kleine roze pluizige beestje wat in je ziel nestelt

Strooptochten van een hoofdredacteur

Robin Stroop ,

Muziek, wat is dat toch een prachtig ding. Het brengt in beweging of laat juist alles stil staan. Het beïnvloedt gevoel, verandert verdriet in een uitgelaten glimlach of versterkt juist die pissigheid die maar niet afgeschud kan worden. Het brengt terug naar momenten die diep in een lade van het mentale archief lagen te verstoffen of doet verlangen naar iets wat alleen maar in dromen bestaat. Maakt in een oogwenk verveeld of geïnteresseerd. Soms hoor je maar een flard van iets waar een groep muzikanten hun hele ziel en zaligheid in hebben gelegd en druk je snel op twee pijlen naar rechts. Maar soms is daar die directe klik en gebeurt al het moois wat muziek met een mens kan doen in een paar seconden.

Het is maar net hoe je muziek luistert en wat je er van verwacht. Ik ben geen casual luisteraar, ik wil het bloed, zweet en de tranen van een artiest in mijn mond proeven als ik zijn of haar kunst beluister. Ik wil voelen wat ze mij proberen te vertellen in hun teksten en begrijpen wat de boodschap erachter is. En dat elk arrangement van welk instrument dan ook omlijst, op precies de juiste momenten kippenvel geeft en het geheel naar een hoger niveau brengt. Veeleisend? Ik ben nu eenmaal een vrouw, haha. En belangrijker nog, ik weet wat het is om inspiratie hoe klein ook te vatten in iets wat je met een ander kan delen. Vorm te geven aan wat een bizar en bijzonder brein gecreëerd heeft en dat bloot te stellen aan de wereld. Naakt, rauw en soms een tikkeltje pijnlijk.

Het is dat kleine roze pluizige beestje wat in je ziel nestelt als een onbezonnen verliefdheid. Precies de reden waarom ik ooit ging schrijven voor 3voor12 Den Haag en waarom ik een paar weken geleden mij vol in dit avontuur als eindbaas van 3voor12 Zuid-Holland stortte. De ervaring van muziek vastleggen en delen. En mij omringen met mensen die dezelfde gekte van dat roze beestje voelen kriebelen. Die groep is inmiddels uitgegroeid tot ruim 70 redactieleden en groeit elke dag iets groter. Met die groep kunnen we beetje bij beetje meer van alle muzikale momenten vangen die onze provincie biedt. Geweldig!

En ik? Ik wordt steeds een beetje meer verliefd op de muziek die ik tijdens mijn strooptochten ontdek, op de mensen die de muziek creëren en al die anderen die zorgen dat Zuid-Holland bruist. 

Robin Stroop is behalve hoofdredacteur van dit mooie medium, ook CEO van de awesome department bij studio MAL, houdt extreem veel van haar bergen kinderen en de liefde van haar leven en mint muziek en kledderen in woord en beeld alsof d’r (thans niet meer) pastelkleurige haar er van afhangt.