‘OFF Rotterdam’ is een indrukwekkend document voor diverse scenes

Fotoboek gelanceerd in Rotown met perfecte muzikale begeleiding

Robin van Essel | Foto's: Christel de Wolff ,

Het was a year in the making en de gemiddelde Rotterdamse muziekliefhebber had er dus al wat van meegekregen, maar donderdagavond 13 november was het zo ver: in Rotown werd ‘OFF Rotterdam’ van fotograaf Marcel Kollen gepresenteerd met muzikale omlijsting van Mark Lotterman, Half Way Station, Wolf In Loveland en Rats On Rafts. Het fotoboek volgde zeven Rotterdamse bands van heel dichtbij.

Dat het zo uit de klauwen zou lopen, had Marcel Kollen zelf waarschijnlijk ook niet verwacht. Hij begon, ruim een jaar geleden, ‘gewoon’ met het als hobby fotograferen van een paar bandjes. Kollen werkt vooral als freelance productfotograaf en doet de productie van Route du Nord. Via de band YOKOCOLA ontmoette hij popjournalist Jasper Willems, die uiteindelijk de tekstuele bijdragen aan het boek zou leveren. In conclaaf begon het idee zich uit te kristalliseren. Op aanraden van Rotown-programmeur Stephan Maaskant werden nog zes bands benaderd en van het één kwam, zoals we dan zeggen, het ander.

Afgelopen donderdagavond nam Popunie-directeur Martin Scheijgrond op het podium van Rotown het eerste exemplaar van het dubbeldikke fotoboek uit handen van Kollen zelf in ontvangst. Een jaar lang volgde de fotograaf zeven Rotterdamse bands in al hun doen en laten: Rats On Rafts, Mark Lotterman, YOKOCOLA, Ming’s Pretty Heroes, La Boutique Fantastique, Wolf In Loveland en Half Way Station. Alle foto’s in stemmig zwart-wit, met veel contrast op de pagina’s. Willems schreef voor iedere band een uitgebreid interview en verhaal. 

Maar dit boek draait natuurlijk om muziek. Daarom wordt de boekpresentatie, onder leiding van Rotterdams punkpoëet Gino van Weenen, muzikaal ondersteund door vier bands uit het boek. Mark Lotterman, Wolf In Loveland, Half Way Station en Rats On Rafts spelen in een goed gevuld, maar enigszins afwachtend Rotown. Veel bezoekers komen duidelijk voor het boek en niet om los te gaan op de bands, wat oké is. Of zoals Jan Minnaard van Wolf In Loveland zegt: “Vanavond draait het niet om ons.” 

“Waar is de hiphop en dance?” vraagt een oplettende Rotterdammer in de zaal zich ondertussen af. Inderdaad, de muzikanten in ‘OFF’ zijn geen dwarsdoorsnede van de diverse Rotterdamse scene. Maar met zeven artiesten die hele scene proberen te vangen, zou ze allemaal tekort doen. Nu heeft Kollen de artiesten uit de indie vastgelegd, het ‘Rotown-hoekje’ zoals je wil, en dat is prima.

En trouwens, onderling diversiteit zat: de ingetogen Americana van Lotterman, de opgetogen indiefolk van Wolf in Loveland, de bezwerende elektronica en bluesinvloeden van Half Way Station en de ondergrondse postpunkenergie van het nieuwe materiaal van Rats On Rafts, waarbij na een lange hiatus de speelvreugde er weer vanaf spat bij de band. Geen van de vier acts stelt dan ook teleur op het podium van Rotown, deze donderdagavond. Zij vormen dan ook de perfecte begeleiding voor de boekpresentatie.

Het is allemaal onderdeel van de rijke Rotterdamse scene en allemaal vastgelegd in ‘OFF’. Daarmee is het boek een prachtig document voor nu én later, wanneer we ons bedenken dat het anno 2014, ondanks veel klagen, helemaal zo slecht nog niet was in onze mooie stad. We mogen ons gelukkig prijzen.