Fanatics Open Podium seizoen 2014-2015 2e voorronde

Duidelijke winnaars in een overwegend prima deelnemersveld

Terrence Pinas ,

Afgelopen woensdag 3 december was het alweer tijd voor de tweede voorronde van hét platform voor artiesten in de categorieën rap, hip-hop, r&b, spoken word en beatboxing. Ook dit jaar heeft Fanatics Open Podium weer veel talenten naar GROUNDS Rotterdam getrokken alwaar zij in een divers programma konden laten zien wat ze in hun mars hebben. 3voor12 Zuid-Holland let hierbij vooral op de rap en r&b acts.

Hajsr is een rap duo dat moe en gestressed is. Als het de bedoeling was om dit tijdens het optreden ook over te brengen aan het publiek, dan is dit zeker gelukt. Het gebrek aan energie is duidelijk te zien op het podium. Het podium waar tijdens het optreden veel naar gekeken wordt door de twee rappers. De apparatuur werd waarschijnlijk ook moe en gestressed waardoor de muziek af en toe bijna niet te horen is. Tussendoor wordt er nog gevraagd of iedereen nog een beetje wakker is, waar met een minimale reactie op gereageerd wordt. Dit geeft vrij duidelijk aan dat er nog gesleuteld moet worden aan deze act.

Chelsea D. doet een cover van 'Waves', het nummer van Mr. Probz en doet dat onder begeleiding van haar gitarist Ashna. Een internationale zangeres is wat Chelsea D. wil zijn. De cover van het nummer waves heeft ze zeker goed uitgevoerd, zo goed zelfs dat het publiek spontaan mee begint te klappen. Er is nog een hele lange weg te gaan, maar Chelsea D. zal in de komende jaren vast nog veel meer groeien.

‘Stay with me’ van Sam Smith, dat is het nummer dat Hasna Channo heeft gekozen om uit te voeren. Bij een cover is het belangrijk om je eigen draai aan het nummer te geven en het niet letterlijk kopieert. Hasna heeft zeker een goed optreden neergezet waardoor het publiek ook tijdens haar act spontaan begint mee te klappen. Het zou helemaal geweldig zijn geweest als ze meer van zichzelf in het nummer had gezet in plaats van de woorden exact na te zingen.  

Dit is het allereerste optreden van Xavier in Nederland. Hij doet een rap-act met het nummer 'Two shots' en maakt goed gebruik van het podium. Hij heeft veel energie en krijgt het publiek ook mee door ze met hun handen te laten zwaaien. Af en toe is hij moeilijk verstaanbaar, maar de beat zorgt ervoor dat je alsnog met je hoofd blijft bouncen.  

Evy Jordan zingt een zelf geschreven nummer dat gaat over de liefde en het verliezen van je grote liefde. Met haar warme stem en zelf uitgevoerde heeft ze het publiek al snel aan d'r lippen hangen en wordt het dan ook muisstil. Dat er al vrij snel wordt meegeklapt is dan ook geen verrassing.  

De rapper Tobert zet een echte act neer. Hij begint als timmerman, vervolgens kleedt hij zich tot op zijn boxershort uit en 'chillt' in zijn meegenomen zwembad. Zijn rap is goed verstaanbaar, zijn lyrics zijn niet echt diep te noemen, maar hij betrekt het publiek wel goed bij zijn optreden door te vragen om alle handen in de lucht te doen.  

De spoken word artiest Chris Meezy komt uit de rapscene (punch out battles) en deze switch is zeker geen vergissing geweest. Zijn stuk heet 'Demonen en Geesten' en hij heeft vijf weken een woordenboek doorgelezen op zoek naar alle woorden met een 'O' en 'G' klank. Al dat onderzoek was geen verspilde tijd, want Chris zet een act van kwaliteit neer die je aan het denken zet.  

De winnaars
Een hele grote verassing is het niet dat de twee winnaars Evy Jordan en Chris Meezy zijn. Zij gaan dan ook meteen door naar de finale waar ze kans maken op 1.000 euro. De meeste overige acts waren zeker niet slecht, maar deze avond simpelweg minder goed dan de twee winnaars.

De volgende editie van Fanatics zal plaatsvinden op 14 januari 2015, wederom in GROUNDS.