Aangeschoten Wild: eerste rappende boyband van Nederland

EP 'BingoDeBoyBand' gepresenteerd in woonzorgcentrum

Lars Nebel ,

Hoe vaak kom je in een verzorgingstehuis zonder dat een bezoekje aan je oma, opoe of oudtante daarvan de reden is? Een bejaardentehuis is immers geen plek voor een feestje of concert. Wacht, toch wel: Aangeschoten Wild vond Woonzorgcentrum d'Oude Raai te Amsterdam namelijk een geschikt podium om hun nieuwe EP ‘BingoDeBoyBand’ de wereld in te sturen.

BingoDeBoyBand is dus de naam van de EP. Het woord 'bingo' komt voort uit een onderlinge grap van het kwartet Stoute Vos, Miggy, Stef en Haute Pierre waaruit Aangeschoten Wild bestaat. En bingo is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met ouderen in verzorgingstehuizen. Bij binnenkomst in het rustige zorgcentrum krijg je dan ook daadwerkelijk een bingokaart in je handen gedrukt, net als alle aanwezige bewoners die verwachtingsvol wachten op wat er komen gaat.

Met het volume van de show is vanwege de gemiddelde leeftijd in de zaal rekening gehouden, dat is meteen duidelijk. Desalniettemin blaast Aangeschoten Wild zijn pompende tracks het seniorenpubliek in met een overtuiging alsof ze optreden bij 101 Barz of op Lowlands. Of bij De Grote Prijs van Nederland, waarbij ze eerder de halve finale hebben behaald. De teksten zijn voor de oude van dagen misschien niet altijd te begrijpen, maar de heren geven de woorden wat extra kracht mee door middel van expliciete gebaren en dansbewegingen zoals we die van rappers kennen. Zo kan iedereen meegenieten. 

Tussen de nummers door wordt er een rustgevend potje bingo gespeeld dat wordt geleid door bingomeester Maarten, die strak in smoking met zijn uitstekende warme bingostem de eerste prijzen mag weggeven. Het spelletje wordt afgewisseld met steeds een paar nummers van BingoDeBoyBand. De boyband zelf leidt ook nog een rondje. Daar wint iemand een fles advocaat, daar iemand een doos koekjes. Maar bij de volle kaart valt de hoofdprijs: de echte BingoDeBoyBand EP.

Vanaf het begin kun je niet anders dan met groot plezier het geheel aanschouwen. Het getuigt de heren van een hoop lef en creativiteit dat ze dit hebben opgezet. Hart van Nederland is met een filmploeg aanwezig (bekijk de video hier) en meerdere fotografen leggen de opmerkelijke feestelijkheid vast. Hou je niet van rap, dan is dat geen probleem bij Aangeschoten Wild. Zij zorgen er voor dat het een feestje is met overtuigende nummers en een flinke dosis zelfspot.

Ondanks het grappige effect dat ze hebben met hun zelfgebouwde imago komt de muziek op de eerste plek. “De muziek nemen we heel serieus”, zegt Haute Pierre. “Wat er omheen zit bedenken we er later pas bij.” Over de EP zegt Miggy: “We zijn tevreden. De eerste EP was veel meer geforceerd. Toen moest alles nog snel gebeuren. We wisten minder goed welke kant we op wilden. Nu hebben we onszelf veel beter leren kennen.”

Dat laatste moge duidelijk zijn. Bij het bekijken van hun video's op Youtube merk je al snel dat de band op elkaar ingespeeld is. Op elke manier. Het geheel straalt een hoop plezier uit en absurdisme voert de boventoon. Met als klap op de vuurpijl waarschijnlijk deze EP release. Stoute Vos was bij het betreden van het zorgcentrum wel licht ontroerd. “De bewoners zaten toen wij binnenkwamen met z'n allen kerstliedjes te zingen, maar ook echt mooi. Toen dacht ik, zou het niet fantastisch zijn als over zoveel jaar de bejaarden samen ónze liedjes zingen?”