Interview met Timeless Hour

“Eigenlijk maken we gewoon popmuziek”

Martin de Kruijter | Foto's: Wouter Stam ,

Metal is er in allerlei soorten en maten. De variant die het jeugdige Dordtse vijftal Timeless Hour aan het publiek opdient zit in het bakje dat kan worden gelabeld met “BRUUT”. Opvallend genoeg weten ze ondanks de heftigheid van hun muziek een heel breed publiek aan te spreken, tot aan bijna middelbare 3voor12 Zuid-Holland recensenten aan toe. Wij waren verrast én benieuwd hoe ze dit voor elkaar krijgen en stelden ze daarom ook precies die vraag.

“Eigenlijk maken we gewoon popmuziek, nu ik er even over nadenk.” Aan het woord is Joey de Boer, drummer van Timeless Hour. “Wij schrijven onze nummers op een hele traditionele manier, met structuren die door de tijd heen ook in populaire muziek werden gebruikt.” Een antwoord als dit typeert de jonge trommelaar ten voeten uit: weloverwogen en goed over gedacht. Tegenover hem zit één van de Jesse’s uit de band, degene die Iovanella van zijn achternaam heet en hij is zanger van beroep. “Veel te verwarrend, twee man die Jesse heten in ons clubje. Ik ga voorstellen dat die andere zijn naam verandert.” Het is gezellig in Stalles aan de Nieuwe Binnenweg en er is nog niet eens bier besteld. 

“Het afgelopen jaar was voor ons een aaneenschakeling van hoogtepunten”, vervolgt Joey zijn verhaal. “Het begon met de release van onze debuut-EP ‘Veil Of Lies’ eind 2013, vervolgens wonnen we Band Boost editie 2014 en stonden we opeens op Wantijpop.” En op dat laatste festival merkten de jongemannen opeens dat ze stiekem dus al een flinke fanbase hadden opgebouwd in het Dordtse. “We kwamen het podium op en verwachtten er helemaal niet zoveel fans, het optreden op Wantijpop is op zich zelf al leuk genoeg natuurlijk”, vult Jesse aan. “En opeens zien we daar zes-, zevenhonderd mensen staan waarvan een groot deel een Timeless Hour-shirt aan had. Dat was echt te gek.”

Zoals gezegd hebben we hier te maken met een groep die ondanks hun jeugdige leeftijd al heel serieus bezig is met het vak. Het vak van muzikant zijn welteverstaan, niet met die in pad drie van de Albert Heijn. “Het is ons doel om beroepsmuzikant te worden. En dat vergt een plan en een goede strategie.” Zo heeft de band enige tijd terug besloten om voorlopig even niet meer in Dordrecht op te treden. “Niet omdat we dat niet willen of zo, maar omdat we onze fans iets nieuws willen laten horen in plaats van de zoveelste keer de nummers van onze EP. We zijn inmiddels ook veel beter geworden als artiesten, en die groei willen we naar buiten brengen. Zowel op het podium als op de plaat, vandaar dat we even gestopt zijn met optreden en nu weer nieuwe nummers aan het schrijven zijn.” 

En ook over het schrijfproces zelf wordt goed nagedacht. “Het ging allemaal te langzaam en over teveel schijven voordat we resultaat hadden. We hebben daarom besloten dat de basis voor de nieuwe songs van onze gitaristen Mark (Olthof) en de andere Jesse (Sijssens) komt, waarna wij twee en onze bassist (Mike de Deugd) er pas mee aan de slag gaan.” In de tussentijd besteedt de band de tijd onder meer aan de voorbereiding voor de studio-opnamen, muzikaal experimenteren en een professionele foto-shoot. “En uiteraard willen we zoveel mogelijk spelen, buiten Dordrecht dan wel. Maar dat is nog helemaal niet zo eenvoudig, aangezien niemand van ons een rijbewijs heeft.” 

Rijbewijs of niet, met een instelling zoals die van Timeless Hour komen ze er wel.